Lekarze krzyczą – mniej soli! Mniej tłuszczu! Dietetycy aż do znudzenia powtarzają, że najwięcej wartości odżywczych uzyskuje się z produktów przyrządzanych w niewielkiej ilości wody. Wszyscy chcielibyśmy odżywiać się nieco bardziej zdrowo i mniej tłusto. W teorii zdrowy styl żywienia to nic trudnego, jednak w praktyce często mamy z tym sporo kłopotów. Zanim jeszcze na dobre zaczniemy zmiany w naszej kuchni, dopadają nas mity dotyczące takiego gotowania: bo drogo, bo bez smaku, bo pracochłonne, i wiele, wiele innych całkowicie mijających się z prawdą. Przyrządzanie smacznych zdrowych dań jest zadziwiająco proste i wcale nie kosztuje więcej niż tradycyjna polska tłusta kuchnia. Kluczem do sukcesu jest wybieranie prostych potraw, planowanie posiłków i zakupów oraz porządne, dobrej jakości naczynia do gotowania. W tej ostatniej kwestii nieocenioną pomoc niesie firma Philipiak Milano.
Philipiak Milano – promotor zdrowia
Marka Philipiak Milano to znany producent garnków i naczyń kuchennych. Na polskim rynku zasłynął nie tylko z dobrych gatunkowo naczyń, ale również z szeroko zakrojonej promocji zdrowego stylu życia i odżywiania. Specjaliści zatrudnieni przez firmę poświęcają sporo czasu i wysiłku na propagowanie zdrowej zbilansowanej diety pośród Polaków. Pomagają im w tym ambasadorzy marki – ludzie, których mamy okazję podziwiać na pierwszych stronach gazet (prym tu wiedzie najbardziej znany polski kucharz – Karol Okrasa).
Garnki na miarę XXI wieku
Philipika Milano proponuje nam garnki pogrupowane w praktycznych zestawach. Znajdują się w nich naczynia rożnej wielkości, pokrywki, misy, koszyki do gotowania warzyw, a także akcesoria przydatne każdej kucharce i każdemu kucharzowi, m.in. tarki i łopatki. Naczynia wykonane są z chromowo-niklowej, kwasoodpornej stali nierdzewnej o wysokiej jakości. Nie reagują z pożywieniem (nawet w bardzo wysokich temperaturach). Są to także najlepsze garnki dla alergików. Ich cechą charakterystyczną jest akutermiczne dno, które odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła, sprawia, że garnki nagrzewają się wyjątkowo szybko i długo utrzymują temperaturę.
Dzięki tym wszystkim cechom oraz dobrze przywierającej i szczelnej pokrywce w naczyniach Philipiaka możemy przyrządzać potrawy przy minimalnej ilości wody i praktycznie bez soli – garnki te pozwalają na zachowanie naturalnych smaków i aromatów oraz minimalizują utratę cennych składników odżywczych.
Mniej kalorii, czyli patelnie Philipiak
Przyjrzyjmy się również patelniom Philipiak. Te naczynia, bez których przecież nie obejdzie się żadna kuchnia, to połączenie nowoczesnego designu i funkcjonalności. Specjalnie zaprojektowane dno pozwoli nam na smażenie bez użycia tłuszczu (lub przy jego minimalnym użyciu). Wybierać możemy spośród dwóch rodzajów dna: gładkiego (ceramicznego) oraz groszkowego (ze stali). Patelnie wyposażone są w ergonomiczne uchwyty oraz wygodne kuliste pokrywy (z termometrem). Niewątpliwym atutem tych naczyń jest możliwość ich mycia w zmywarce. Większość użytkowników ucieszy również fakt, że z patelni tych korzystać możemy również w piekarniku (po uprzednim odkręceniu uchwytów).