Coraz więcej Polaków ma świadomość, że zdrowe gotowanie to nie tylko odpowiedni dobór produktów, wiedza i umiejętności kucharza, ale także stosowanie właściwych naczyń. Potwierdza to przykład znanej w Polsce marki Philipiak. Opinie setek zadowolonych klientów zawdzięcza właśnie trosce o jakość i bezpieczeństwo podczas gotowania. Jakie powinny być garnki do zdrowego gotowania?
Na co zwracać uwagę przy wyborze garnków do zdrowego gotowania?
Na rynku dostępne są zarówno tanie garnki niskiej jakości, jak i posiadające nowoczesne rozwiązania, naczynia ze średniej półki cenowej. W sklepach znajdziemy także droższe garnki, wykonane według najnowszych technologii. Które z nich rzeczywiście opłaca się wybrać? Pamiętajmy, że w garnkach do zdrowego gotowania najważniejszy jest materiał, z jakiego zostały wykonane. Jeśli chcemy, aby zakup był jak najmniej kosztowny, z pewnością znajdziemy tanie naczynia. Trzeba jednak pamiętać, że niższa jakość materiału to mniejsza trwałość, a co za tym idzie konieczność zakupu kolejnych garnków. To także duże ryzyko, że będą one zawierały toksyczne substancje, wydzielające się pod wpływem temperatury, np. w wyniku mikrouszkodzeń powłoki.
Garnki z bezpiecznych materiałów
Aby uniknąć ponownego zakupu garnków oraz przenikania rakotwórczych substancji do żywności, lepiej jest wybrać naczynia wykonane z materiałów obojętnych dla zdrowia. Jest to przede wszystkim stal szlachetna, ale także zdrowe, choć trudniejsze w użytkowaniu miedź czy żeliwo. Dobrym przykładem bezpiecznych garnków do zdrowego gotowania mogą być naczynia marki Philipiak. Są wykonywane z bezpiecznej stali najwyższej jakości. Materiał wykorzystywany przez Philipiak jest antyalergiczny i antybakteryjny, a co najważniejsze nie wchodzi w reakcje z jedzeniem.
Ważny rodzaj garnków
Jeśli planujemy zakup naczyń do przyrządzania zdrowych potraw, warto także zastanowić się nad rodzajem garnków. Naczynia do gotowania i duszenia to nieodzowny element każdej kuchni. Jeszcze zdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest jednak gotowanie na parze. Ta metoda pozwala zachować w jedzeniu o wiele więcej cennych składników, niż ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania. Ponadto warzywa przyrządzone na parze są bardziej soczyste, jędrne i smaczne, a do tego nie tracą koloru. Nie mniej ważną zaletą tego rodzaju garnków jest możliwość gotowania kilku produktów jednocześnie na jednym palniku. Pozwala to zaoszczędzić czas i zużycie energii. Inne naczynia, które sprawdzają się w zdrowym gotowaniu to patelnia do grillowania lub z dnem groszkowym, szybkowar, sitko do blanszowania warzyw.
Podsumowując, kluczem do sukcesu przy zakupie zdrowych i bezpiecznych garnków jest zwrócenie uwagi na materiał oraz rodzaj naczynia.
Nie wiesz jakie są zalety gotowania w szybkowarze? Szybkowar Philipiak – opinie.