Praca w kuchni, podobnie jak na budowie, wymaga posiadania nie tylko umiejętności, ale też szeregu specjalnych narzędzi. Dla kucharza takimi narzędziami są oczywiście przybory oraz garnki kuchenne, dzięki którym może przyrządzać różne pyszne dania. Szczególnego przygotowania pod tym względem wymagają potrawy mięsne przyrządzane na większą liczbę osób., Bez wątpienia przydatna okaże się wtedy gęsiarka. Co to takiego? Kiedy warto się w nią zaopatrzyć? I gdzie znaleźć wysokiej jakości gęsiarkę do pieczenia?
Czym jest gęsiarka i do czego służy?
Gęsiarka specjalne naczynie do pieczenia w postaci dużej brytfanny z pokrywką. Jej nazwa wzięła się od głównej potrawy, jaką w niej kiedyś przygotowywano, czyli pieczonej gęsi. Dziś gęsiarka wykorzystywana jest do przyrządzania mięs w całości, a więc pieczenia całej gęsi, kaczki, kury czy indyka, ale też do dań jednogarnkowych, takich jak bigos. W gęsiarce można z powodzeniem przygotowywać także ryby, potrawy duszone czy zapiekanki. Największą zaletą gęsiarki jest jej wielkość i pojemność – w jednym takim garnku z powodzeniem przygotujemy obfity obiad dla kilkuosobowej rodziny.
Rodzaje gęsiarek dostępnych na rynku
Różnice w właściwościach gęsiarek wynikają przede wszystkim z rodzaju materiału, z jakiego są wykonane. Najpopularniejsze są gęsiarki żeliwne, stalowe oraz ceramiczne.
Żeliwna gęsiarka odznacza się trwałością, odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Dzięki temu takie naczynie może nam posłużyć w kuchni przez długie lata. Jednak jej sporą wadą jest jej waga – żeliwna gęsiarka większych rozmiarów może ważyć nawet 8 kg! Z pewnością nie jest to poręczne dla kobiety gotującej dla swojej rodziny.
Gęsiarki stalowe, czyli z emaliowanej blachy są zdecydowanie lżejsze niż żeliwne, a przez to bardziej poręczne. Można ją także myć w zmywarce. Przy zakupie emaliowanej gęsiarki zwróćmy uwagę na grubość ścianek naczynia, od tego bowiem zależy, czy podczas obróbki termicznej ciepło będzie rozprowadzane równomiernie.
Gęsiarki ceramiczne wykonane są z aluminium i pokryte powłoką ceramiczną. Są doskonałe do gotowania bez użycia tłuszczu, dlatego z pewnością chętnie wybiorą je zwolennicy lekkiej kuchni.
Gęsiarka marki Philipiak
Poszukując gęsiarki do pieczenia, warto zapoznać się z ofertą marki Philipiak. Zestawy tych naczyń znane są kucharzom na całym świecie, którzy pragną promować zdrową kuchnię. Garnki Philipiak umożliwiają bowiem gotowanie i smażenie bez tłuszczu, bez soli i z użyciem małej ilości wody. Wszystko po to, by przyrządzane w nich posiłki były lekkie, zdrowe i aromatyczne. Gęsiarka marki Philipiak została wyposażona m. in. w akutermiczne dno, które pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła i chroni przed rozgotowaniem lub niedogotowaniem potrawy. Posiada także ergonomiczne uchwyty wykonane z nienagrzewających się materiałów, dzięki czemu chwytając za garnek nie musimy obawiać się poparzenia. Gęsiarka została wyposażona w funkcję gotowania parowego, co umożliwia przyrządzanie kilku potraw jednocześnie.
Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj tutaj: https://www.philipiakmilano.pl/gesiarka