Nie wszystkie garnki stalowe są tak samo dobre. Wiele z nich tak naprawdę nie różni się pod względem konstrukcji i jakości od garnków aluminiowych. Zupełnie innymi właściwościami odznaczają się garnki ze stali wysokiej jakości. Co warto wiedzieć o naczyniach z tego materiału przed zakupem?

Garnki stalowe dostępne obecnie na rynku różnią się zarówno cenami, jak i jakością materiału. W naczyniach ze stali średniej jakości gotowanie przebiega podobnie jak w garnkach z aluminium. Nie są energooszczędne, często po paru miesiącach używania tracą połysk i z miesiąca na miesiąc coraz trudniej je myć. Trzeba także wspomnieć o wpływie garnków gorszej jakości na zdrowie. To, w czym przyrządzamy jedzenie, ma niemały związek ze stanem naszego organizmu.

Dlaczego garnki ze stali szlachetnej?

Zupełnie inaczej wygląda gotowanie i konserwacja garnków stalowych wysokiej jakości, które odznaczają się bardzo dobrymi cechami zdrowotnymi i użytkowymi. Garnki ze stali szlachetnej dobrze przewodzą ciepło zwłaszcza, gdy na dnie znajduje się aluminiowa lub miedziana wkładka. Przyrządzanie w nich potraw trwa krótko, dzięki czemu tracą niewiele witamin i minerałów, a do tego są znacznie bardziej energooszczędne. Są prawie całkowicie obojętne chemicznie dla zdrowia. Składniki występujące w stali nie przenikają do potraw nawet pod wpływem kwasów zawartych w potrawach. Inne zalety garnków ze stali szlachetnej wysokiej jakości to trwałość, brak wchłaniania zapachów i zmiany smaku potraw oraz łatwość konserwacji, nawet po długim czasie. Żaden inny materiał nie kryje w sobie tylu zalet, jednak przed zakupem trzeba zwrócić uwagę na nowoczesność konstrukcji i jakość użytego materiału.

garnki i patelnie stalowe są stosowane przez profesjonalnych kucharzy

Skład stali

Jakość stali zależy od jej składu. Największe znaczenie ma procentowa zawartość i wzajemny stosunek chromu i niklu. Im więcej tych pierwiastków, a mniej węgla, tym stal jest bardziej zwarta. Oznacza to m.in., że osadza się na niej mniej bakterii, dzięki czemu potrawy zachowują świeżość nawet kilka razy dłużej.

Dno i pokrywka

Przy zakupie naczyń ze stali warto także zwrócić uwagę na ich konstrukcję: pokrywę, dno, uchwyty, wskaźnik temperatury oraz możliwość łączenia naczyń. Najważniejsza dla jakości gotowania są dwie pierwsze cechy.

Grube wielowarstwowe dno szybko gromadzi nawet najmniejszą ilość ciepła. Między dwiema warstwami bardzo często dodawana jest wkładka z aluminium lub miedzi, która jeszcze lepiej przewodzi ciepło. Energia rozchodzi się równomiernie i jest przekazywana do naczynia tylko w potrzebnej ilości. Reszta ciepła jest kumulowana w dnie, dzięki czemu nie dochodzi do przypalenia potrawy. Skład dna wysokiej jakości garnków nie jest jednak dokładnie znany, to pilnie strzeżona przez producentów tajemnica.

Dobra pokrywka to taka, która jest odpowiednio dopasowana do garnka. Kiedy jest wpuszczana w garnek, pomiędzy nią a brzegiem naczynia tworzy się niewielki luz. W połączeniu z lekko zagiętym brzegiem garnka powstaje rowek, w którym gromadzi się woda. Taka konstrukcja umożliwia gotowanie w niewielkiej ilości wody, co pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów oraz większą oszczędność energii.

Dodaj komentarz