Tradycyjnych świąt Wielkanocnych nie wyobrażam sobie bez babek i babeczek. Moja ulubiona to wielkanocna babka piaskowa, którą przygotowuje według starego przepisu mojej babci. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby nie wyszła i zazwyczaj przygotowuję dwie porcje, gdyż babka piaskowa cieszy się ogromną popularnością wśród mojej licznej rodziny.

Przepis na wielkanocną babkę piaskową

Składniki:

  • cztery jajka;
  • szklanka mąki pszennej;
  • szklana mąki ziemniaczanej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • opakowanie cukru wanilinowego;
  • kostka masła roślinnego lub margaryny do pieczenia.

Przygotowanie:

Wielkanocna babka pisakowa wyjdzie idealnie wówczas, gdy wszystkie składniki będą miały jednakową temperaturę, dlatego należy je odpowiednio wcześniej przygotować. Na początku przesiewamy mąkę ziemniaczaną razem z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dolewamy roztopione, ale ostudzone masło. Według tradycyjnego przepisu składniki na babkę piaskową należy ucierać w donicy za pomocą wałka. Jednak jest to bardzo czasochłonne i lepiej wykorzystać mikser. Babka utarta w robocie kuchennym wyjdzie tak samo pyszna jak i ta z glinianej donicy. Utarte na puszystą masę ciasto wlewamy do specjalnej formy w kominem do pieczenia babek. Formę należy posmarować masłem i obsypać lekko mąką lub bułką tartą. Wielkanocna babka piaskowa powinna piec się przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy babkę z formy i dekorujemy, za pomocą lukru, cukru pudu, czy też czekoladowej polewy.

 

Dodaj komentarz