Kiedy brakuje Ci pomysłu ma obiad lub zależy na czasie, a jakiś obiad trzeba szybko i w miarę prosto przygotować najlepiej sięgnąć po kurczaka. Piersi z kurczaka są szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a można z nich wyczarować wiele smakowitych potraw. W moim menu pojawiają się bardzo często i  za każdym razem staram się je przygotować na inny sposób. Jednak kiedy muszę przygotować szybki i sprawdzony obiad to przyrządzam pierś kurczaka w sosie śmietanowym z ziołami. Mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a poniższy przepis polecam wypróbować jak najszybciej.

Składniki:

  • dwa podwójne filety z piersi kurczaka np. Zagrodowy;
  • szklanka śmietany 18% lub śmietanki 30%;
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu;
  • duża cebula;
  • 20 dkg startego żółtego sera;
  • sól i pieprz do smaku;
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki;
  • ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki;

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić w grubą kostkę. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy,  a potem przyprawiamy solą pieprzem i mieloną papryką. Przyprawionego kurczaka delikatnie obsmażamy na patelni, na której znajduje się odrobina rozgrzanego oleju. Następnie obsmażone kawałki kurczaka przesypujemy do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy piórkami cebuli i polową posiekanego rozmarynu. Śmietanę mieszamy z serem i polewamy mięso, a na koniec posypujemy resztą rozmarynu. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym musi piec się około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowanego kurczaka podajmy z ziemniakami lub frytkami albo kaszą oczywiście z surówką.

Dla miłośników grzybów polecam też przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym, który znajdziemy na stronie:

http://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/

 

Dodaj komentarz