Kiedy brakuje Ci pomysłu ma obiad lub zależy na czasie, a jakiś obiad trzeba szybko i w miarę prosto przygotować najlepiej sięgnąć po kurczaka. Piersi z kurczaka są szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a można z nich wyczarować wiele smakowitych potraw. W moim menu pojawiają się bardzo często i za każdym razem staram się je przygotować na inny sposób. Jednak kiedy muszę przygotować szybki i sprawdzony obiad to przyrządzam pierś kurczaka w sosie śmietanowym z ziołami. Mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a poniższy przepis polecam wypróbować jak najszybciej.
Składniki:
- dwa podwójne filety z piersi kurczaka np. Zagrodowy;
- szklanka śmietany 18% lub śmietanki 30%;
- kilka gałązek świeżego rozmarynu;
- duża cebula;
- 20 dkg startego żółtego sera;
- sól i pieprz do smaku;
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki;
- ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki;
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić w grubą kostkę. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy, a potem przyprawiamy solą pieprzem i mieloną papryką. Przyprawionego kurczaka delikatnie obsmażamy na patelni, na której znajduje się odrobina rozgrzanego oleju. Następnie obsmażone kawałki kurczaka przesypujemy do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy piórkami cebuli i polową posiekanego rozmarynu. Śmietanę mieszamy z serem i polewamy mięso, a na koniec posypujemy resztą rozmarynu. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym musi piec się około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowanego kurczaka podajmy z ziemniakami lub frytkami albo kaszą oczywiście z surówką.
Dla miłośników grzybów polecam też przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym, który znajdziemy na stronie:
http://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/