Za kilka dni najpiękniejszy wieczór w roku, wieczór wigilijny kiedy wszyscy razem zasiądziemy przy wspólnym prześcielonym białym obrusem stole. Na tym stole pojawi się jak zwykle 12 tradycyjnych dań. Wśród tej wigilijnej klasycznej dwunastki potraw nie może zabraknąć śledzi. Wigilijny śledź jest tak samo ważny jak karp i w naszej polskiej kuchni posiada szczególne znaczenie. Poniżej zamieszczam najprostszy i bardzo szybki w przygotowaniu przepis na wigilijnego śledzia z cytryną.

Wigilijny śledź z cytryną

Składniki:

  • osiem filetów śledzia solonego;
  • półtorej szklanki świeżego, dobrej jakości oleju
  • 3/4 szklanki soku z cytryny;
  • cztery dosyć duże cebule.

Przygotowanie:

Filety śledziowe należy moczyć w wodzie z dodatkiem mleka przynajmniej godzinę. Najlepiej śledzie namoczyć na noc. Następnie próbujemy jeśli są za słone moczymy je nadal, najlepiej zmienić wodę. Jeśli są już gotowe wyjmujemy, osuszamy, ręcznikiem papierowym i kroimy w ukośne kawałki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki. Całość układamy w słoiku warstwami, na zmianę śledzie i krążki cebuli. Następnie wlewamy olej, który powinien sięgać do połowy zawartości słoika ze śledziami i cebulą. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Poziom obu płynów (soku z cytryny i oleju) powinien sięgać pół centymetra ponad warstwę śledzi. Słoik zakręcamy i kilkukrotnie nim poruszamy aby wymieszać całą zawartość. Śledzie będą smakować najlepiej jeśli odstawimy je na jedne lub dwa dni do lodówki. Trzeba tylko pamiętać aby poruszać nim raz na jakiś czas.

Wigilijny śledź z takiej cytrynowej zalewy jest wyjątkowo smaczny (cebula również), a także prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis polecam wszystkim zapracowanym paniom domu albo osobom, które nie najlepiej czują się w kuchni, a chciałby pomóc w świątecznych przygotowaniach

 

Dodaj komentarz