Stare powiedzenie – jesteś tym co jesz – jest ciągle aktualne. Mogłoby się wydawać, że wystarczy po prostu wybierać zdrowe produkty i wtedy nie musimy martwić się o nasze zdrowie. Ale – no cóż, nic bardziej mylnego. Bo wybór nieodpowiedniej techniki gotowania również może zniweczyć wszystkie wysiłki.

Tradycyjne gotowanie

Pojęcie tradycyjnego gotowania jest na tyle szerokie, że trudno właściwie tu wskazać jakiekolwiek wady lub zalety tej metody. Fakt faktem, gotowanie w sposób tradycyjny może zaoszczędzić nieco czasu w porównaniu z gotowaniem na parze, ale to chyba jedyna zaleta tej formy przygotowania posiłków.

kobieta gotuje w kuchni

Gotowanie na parze

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe? Głównie dlatego, że umożliwia zachowanie walorów konkretnego produktu. I chodzi zarówno o smak, jak również wszelkiego rodzaju walory odżywcze. Pamiętajmy bowiem o tym, że gotowanie na parze wymaga praktycznie minimalnej ilości wody. Kolejna kwestia, takie techniki gotowania wymagają praktycznie minimalnej ilości soli, zamiast tego smak jest utrzymywany przez dodanie ziół oraz przypraw. Nie ma tu tłuszczu, więc dania są niskokaloryczne i lekkostrawne.

Techniki gotowania na parze pozwalają również obniżyć rachunki. Pod warunkiem, że użyjemy dedykowanych naczyń. Naprawdę? Tak, to nie jest jakiś dziwny wymysł! Ale dzięki specjalnej pokrywie, mięso gotuje się we własnych sokach, a skraplająca się w trakcie gotowania woda eliminuje konieczność dolewania do potraw.

Jak gotować na parze? Teoretycznie, wystarczy zwykły garnek, ale jest spore ryzyko, że nie utrzymamy w ten sposób walorów odżywczych konkretnego dania. Warto postawić na naczynia, w których gotowanie na parze jest po prostu wybraną przez producenta metodą przygotowania. Tak jak na przykład naczynia marki Philipiak. Wyposażone są w specjalną pokrywę, która nie tylko przyspiesza gotowanie, ale również chroni potrawy przed utratą aromatów. A to przecież główna zaleta tej techniki gotowania, prawda?

Co można przygotować na parze? Tak naprawdę, każde danie. Od mięsa i ryb, przez owoce morza czy warzywa. Ryż, kasza, lista jest długa. W zasadzie jedyną potrawą której nie da się przygotować na parze są grzyby. Problem z nimi polega na tym, że przy użyciu takiej metody gotowania zwyczajnie tracą mnóstwo wody.

Więcej tutaj: http://jakgotowac.pl/gotowanie-na-parze-dlaczego-warto-sprawdzone-techniki/

gotowanie na parze - naczynia Philipiak

Grillowanie i pieczenie

Wielu z nas uwielbia grillowane potrawy. Chrupiące i soczyste, rzeczywiście kuszą. NIestety, problem polega na tym, że w trakcie grillowania powstaje sporo szkodliwych substancji, które są produktami spalania węgla. Węglowodory czy pył PM 2,5 – wszystko to ląduje potem w potrawach które jemy. No nie oszukujmy się, nie jest zbyt zdrowo!  I to nawet mimo tego, że przygotowanie w ten sposób dań nie powoduje jakiegoś znacznego ich zubożenia pod względem substancji odżywczych.

Smażenie

Lubisz smażone dania? Może i smak mają dobry i są łatwe w przygotowaniu, tylko…no niestety, ta forma przygotowania jedzenia nie należy do najzdrowszych. Gdy przygotowujemy dania w ten sposób, to jedzenie traci nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dodaj komentarz