Święta, święta i po świętach 🙂 Wprawdzie jest jeszcze poniedziałek ale wróciłam już od rodziców i czuję się zdecydowanie poświątecznie. Jak zwykle zjadłam za dużo słodyczy i mam chwilową niechęć do wędlin oraz jajek. Dlatego, w ramach, odpoczynku od ciężkich potraw, postanowiłam jutro przygotować obiad z kurczakiem w roli głównej. Dietetyczne danie to zdecydowanie to, czego potrzebuję. Zastanawiam się pomiędzy dwoma przepisami – sprawdzonym i nowym. Pierwszy, to przepis na filety z kurczaka w sosie teriyaki a drugi filety z marchewką i groszkiem. Myślę, że wykorzystam je oba w najbliższym czasie, żeby tylko nie jeść niczego ciężkostrawnego. Zachęca mnie łatwość przygotowania obu potraw.

Pierwszą, z sosem teriyaki przygotowuje się zaczynając od sosu. Trzeba więc na patelnię wlać: olej, sos sojowy, ocet ryżowy, dodać miód, starty czosnek i imbir. Kiedy sos się zagotuje, dodaje się filety z kurczaka i dusi, odwracając co pewien czas. Po 15 minutach mamy gotowe pyszne danie z kurczakiem, do którego wystarczy, że ugotujemy ryż brązowy i sałatę. Filety z marchewką i groszkiem przygotowujemy z zamrożonych warzyw, które rozmrażamy poprzez przelanie wrzątkiem. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane i układamy kurczaka doprawionego solą i słodką papryką. Po kilku minutach obsmażania podlewamy mięso bulionem drobiowym i wsypujemy warzywa. Gotujemy wszystko na większym ogniu przez ok 7-8 minut. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę wymieszaną z łyżeczką maki pszennej i ziemniaczanej. Czekamy jeszcze aż sos nam zgęstnieje i voila! Do tej wersji kurczaka możemy podać sałatę i gotowane ziemniaki. Dietetyczny kurczak to moje wybawienie po świątecznym obżarstwie 😀

źródła obrazków: The Girl Who Ate Everything, Kwestia Smaku

Dodaj komentarz