źródło: www.onextrapixel.com
źródło: www.onextrapixel.com

Dzięki mojej siostrze zaczęłam w ostatnim czasie nieco eksperymentować w kuchni. Na pierwszy ogień poszły muffinki, potem ciasteczka owsiane, serniki na zimno a ostatnio próbuję swoich sił w ciastach i ciasteczkach. Mam ogromną słabość do czekolady więc moje wypieki zazwyczaj są czekoladowe. Robiłam już więc brownie i ciasteczka czekoladowe z rodzynkami i orzechami. Pierwsze próby okazały się na tyle satysfakcjonujące, że odważyłam się na robienie bardziej skomplikowanych słodyczy. Przy okazji zaopatrzyłam się w odpowiednie składniki – przyprawy, bakalie i różne rodzaje mąk. Dotychczas moja wiedza o tych ostatnich ograniczała się do rozpoznawania mąki poznańskiej i tortowej, a okazuje się, że jest jeszcze żytnia, ryżowa czy kukurydziana. Do tego w kuchni wykorzystuje się produkty, które większość osób kojarzy z małymi dziećmi, takie jak kleik ryżowy.

kleik_ryzowy_160gTrafiłam na fajny przepis na ciacha w kształcie serduszek z żurawiną i kleikiem ryżowym właśnie. Mimo, że nie były z czekoladą, to postanowiłam je zrobić w ramach niespodzianki dla mojego chłopaka. I wiecie co? Nie wiedziałam gdzie mam kupić kleik ryżowy. Głupia sprawa ale jak się nie ma dziecka, to nie wiadomo gdzie sprzedawane są takie produkty. Wydawać by się mogło, że w jakichś specjalistycznych sklepach z artykułami dla dzieci, a tu nie do końca… Kleik znalazłam w moim markecie, na stoisku z kaszkami i daniami dla niemowląt. Ciastka wyszły fajne więc przepis zamierzam wykorzystywać w przyszłości. Na liście słodkości do zrobienia mam jeszcze blok czekoladowy, który w składzie ma mleko w proszku. Na szczęście już wiem gdzie go szukać 😉

Dodaj komentarz