Jesień to wspaniała pora, aby korzystać z darów Matki Natury. Sezonowe owoce i warzywa trzeba jak najczęściej wykorzystywać w codziennej diecie. Smakują wybornie, a do tego zwiększają naszą odporność, co jest bardzo ważne o tej porze roku. W październiku nie sposób nie sięgnąć po dynię z której można wyczarować wiele smacznych potraw. To właśnie teraz jest ona najlepsza w smaku – lekko słodka o mięsistej konsystencji. Zupa krem z dyni to jedno z takich pysznych, rozgrzewających i sycących dań, które można przygotować z tego pomarańczowego warzywa.

Zupa krem z dyni przepis

Składniki:

Do przygotowania pysznego kremu z dyni będziemy potrzebowali następujących składników:

  • dwukilogramowa dynia np. Hokkaido;
  • trzy średniej wielkości ziemniaki;
  • dwie duże marchewki;
  • jedna duża, lub dwie mniejsze cebule;
  • trzy ząbki czosnku;
  • kawałek kłącza imbiru;
  • oliwa z oliwek;
  • trzy szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • sól;
  • pieprz;
  • śmietana 18%
  • opcjonalnie inne przyprawy do smaku np. curry, papryka ostra.

Przygotowanie:

zupa krem z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy około 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej: cebulę, czosnek, marchewkę ziemniaki oraz dynie.  Wszystkie składniki smażymy na średnim ogniu przez minimum trzy minuty stale mieszając. Następnie dolewamy bulion lub wodę, jeżeli lubimy rzadsze zupy można dolać więcej lub rozcieńczyć zupę pod koniec gotowania. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem około pół godziny. Pod koniec gotowania zupy dyniowej dodajemy starty korzeń imbiru, który nada lekko pikantnego i wyrazistego smaku. Zupę rozdrabniamy za pomocą blendera na jednolitą, gładką masę. Pod koniec gotowania doprawiamy ją wedle uznania. Jeśli lubimy bardziej wyraziste i pikantne smaki, możemy pokusić się o dodanie curry i papryki czerwonej. Te przyprawy dodatkowo wzmocnią kolor zupy i rozgrzeją organizm. Zupę krem z dyni podajemy z kleksem 18% śmietany, ozdobioną listkami świeżej pietruszki lub pestkami dyni.

 

Dodaj komentarz