Frytki mogą stanowić dodatek do dania obiadowego, lecz wiele osób spożywa je również w formie przekąski. Przez lata nie cieszyły się dobrą sławą, głównie ze względu na fakt, iż przygotowywaliśmy je w gorącym tłuszczu. Istnieje jednak sposób na to, aby frytki były nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe. Najważniejszy jest tutaj sposób ich przygotowania.

Czy warto jeść frytki?

Przez długie lata frytki były uznawane za danie typu fast food, a więc jak powszechnie wiadomo, nie cieszyły się najlepszą sławą. Mogliśmy pozwolić sobie na nie od czasu do czasu, lecz na dłuższą metę lepiej było ich unikać. Tymczasem warto przyjrzeć się bliżej, czym tak naprawdę są frytki? Otóż ulubiona przekąska wielu z nas to tak naprawdę obrane, pokrojone i odpowiednio obrobione ziemniaki. Te, jak wiemy, są bardzo zdrowe i warto je włączyć do swojej codziennej diety. Ziemniaki zawierają duże ilości witaminy C, regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie krwi. Dlaczego więc ziemniaki uznajemy za pełnowartościowe, a frytki nie? Sekretem jest tutaj sposób przygotowania – te pierwsze zwykle gotujemy w wodzie bądź pieczemy w piekarniku, drugie natomiast smażymy w głębokim tłuszczu. Wystarczy więc zmienić sposób przyrządzania frytek, aby można je było uznać za zdrowe i pełnowartościowe.

Frytki tylko z piekarnika?

Najprostszym rozwiązaniem jest upieczenie frytek w piekarniku. Wystarczy pokroić ziemniaki, odpowiednio je doprawić i pozostawić do pieczenia. Niestety, na frytki z piekarnika trzeba trochę poczekać – czasami pieką się nawet 2 godziny, dlatego też ten sposób ich przygotowywania nie cieszy się szczególną popularnością. Możemy więc zainwestować w dobrej jakości frytownicę, jednak zwróćmy uwagę na to, by była ona beztłuszczowa. Tego rodzaju sprzęt nie tylko ułatwi nam przygotowywanie ulubionej przekąski, ale również sprawi, że frytki będą idealnie chrupiące na zewnątrz i stosunkowo miękkie w środku.

Jak korzystać z frytownicy beztłuszczowej?

Frytownica beztłuszczowa to tak naprawdę jedyna, zdrowa alternatywa dla pieczenia frytek w piekarniku. Sposób korzystania z niej jest bardzo prosty – wystarczy umieścić ziemniaki w specjalnym koszyczku czy pojemniku, a następnie uruchomić sprzęt. Gorące powietrze ogrzewa frytki z każdej strony w sposób równomierny, dzięki czemu zyskują one doskonały smak. Jesteś fanem frytek? Przygotuj je zdrowo! Jak? Kliknij i sprawdź. Pozostaje jednak pytanie, jak często można przygotowywać frytki w ten sposób oraz kto właściwie powinien wyposażyć się we frytownicę beztłuszczową? Otóż ze względu na to, że frytki przygotowujemy z ziemniaków, odpowiednia ich obróbka umożliwia włączenie ich do swojej codziennej diety. Nie musimy się ograniczać, jedząc frytki, które przygotowano bez tłuszczu. Frytownica beztłuszczowa to tak naprawdę doskonałe rozwiązanie dla każdego, a zwłaszcza dla osób, które z jakichś powodów muszą unikać spożywania tłuszczu. Będzie ona dobrym wyborem dla tych, którzy planują zrzucić zbędne kilogramy bądź po prostu, chcieliby odżywiać się zdrowo na co dzień.

Frytki, które przez lata nie cieszyły się uznaniem, dziś wracają na nasze talerze. Obecnie nie smażymy ich w gorącym oleju – ten sposób praktykowany jest w restauracjach, jednak w domowym zaciszu można przygotować frytki znacznie zdrowszą metodą, korzystając z beztłuszczowej frytownicy. Warto zainwestować w tego rodzaju sprzęt bez względu na to, czy jesteśmy prawdziwymi fanami tego ziemniaczanego przysmaku, czy też po frytki zdarza nam się sięgać jedynie od czasu do czasu.

Dodaj komentarz