Bardzo lubię podróżować, a podczas podróży poznawać nowe smaki. Jadąc w jakieś nowe, a zwłaszcza inne kulturowo miejsce muszę zapoznać się z jego kuchnią. Nie inaczej było podczas wakacji spędzonych w krajach bałkańskich. Smakiem tegorocznych wakacji spędzonych w Chorwacji i Bułgarii był bez wątpienia smak ajvaru. Tak bardzo pokochałam tą warzywną pastę, że postanowiłam nauczyć się ją robić sama. Ajvar to naprawdę godny polecenia dodatek do różnych potraw.
Przepis na domowy ajvar
Składniki:
- 8-10 papryk czerwonych;
- dwa duże bakłażany;
- trzy duże pomidory;
- duża cebula;
- główka czosnku;
- kilka łyżek oliwy z oliwek oraz octu winnego;
- sól morska;
- pieprz czarny;
- chili;
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy blachę, którą smarujemy oliwą, a piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Bakłażany kroimy na średniej grubości plastry, lekko solimy odstawiamy na ok. 10 min. Papryki należy przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Następnie z bakłażanów zlewamy nadmiar soku, który puściły i również układamy je na blaszce. Całość podpiekamy do mocnego zrumienienia, a po wyjęciu paprykę zawijamy na kilka minut w foliowej torebce, dzięki czemu skóra odejdzie łatwiej. Pomidory kroimy w ćwiartki, a cebulę w krążki, czosnek w pióra i wkładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dolewamy oliwę z oliwek, ocet winny i dusimy na małym ogniu prze około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajmy paprykę bez skórek i bakłażana, miksujemy i przyprawiamy. Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoików, można pasteryzować, niepasteryzowany ajvar postoi w lodówce ok. trzech tygodni.