Podstawowa różnica pomiędzy majonezami tradycyjnymi, a wegańskimi polega na stosowaniu różnych składników, z których są one wyprodukowane. W nich nie ma jajek, ale jest także mniejsza zawartość tłuszczu. Są również wolne od cholesterolu i są bardziej ekologiczne z uwagi na proces produkcyjny.
Jakie są cechy charakterystyczne majonezów wegańskich?
Przede wszystkim należy zauważyć, że tradycyjne majonezy będą zawierały jajka, które są jednymi z kluczowych składników. W przypadku majonezów wegańskich zamiennikiem są składniki roślinne takie jak na przykład mąka roślinna albo skrobia, czy też oleje roślinne albo mleko kokosowe lub mleko sojowe. Poza tym wegańskie majonezy mają również mniejszą zawartość tłuszczu. Bazują na zdrowych tłuszczach roślinnych. Dzięki temu są zdrowsze dla osób, które są na diecie, ale nie tylko.
Jedną z ważniejszych kwestii jest także to, że wegańskie produkty będą wolne od cholesterolu, który występuje w żółtkach jaj wykorzystywanych do produkcji majonezu tradycyjnego. Lekarze i dietetycy niejednokrotnie zalecają stosowanie właśnie majonezów wegańskich szczególnie w przypadku osób z chorobami serca lub tych, które mają bardzo podwyższony cholesterol. W każdej sytuacji będą to po prostu produkty o wiele zdrowsze.
Nowoczesne majonezy są lepsze?
Widać już bardzo wyraźne zainteresowanie takimi produktami dietetycznymi, które są z chęcią stosowane przez coraz większą ilość konsumentów i to także tych, którzy jak najbardziej preferują dania mięsne. W hipermarketach można spotkać coraz częściej właśnie artykuły takie jak fit majonez, do którego produkcji wykorzystano tylko i wyłącznie składniki roślinne.
Ważną różnicą jest także wymiar etyczny, jeżeli chodzi o sam proces produkcji. Do wytworzenia majonezów wegańskich nie wykorzystuje się zwierząt, co ma także spore znaczenie ekologiczne. Kupując takie produkty, przyczyniamy się do większego poszanowania środowiska naturalnego, ale także jednocześnie możemy lepiej zadbać o linię i o własne zdrowie.