Już jest, w końcu przyszła! Wiosna bo o niej mowa, to ukochana pora milionów Polaków. Pierwsze ciepłe promienie słońca pobudzają do życia, dodają energii, aby tej energii mieć jeszcze więcej, a do tego czuć się lekko, warto urozmaicić swoją dietę o wiosenne produkty. Wiosenna sałatka z jajkiem i grzankami może być tego doskonałym i jakże smacznym przykładem. Dzięki zdrowym przekąską z dodatkiem nowalijek od razu poczujemy wiosnę 🙂
Wiosenna sałatka z jajkiem i grzankami
Składniki:
- jedna główka sałaty masłowej lub mieszanka sałat;
- dwa jajka;
- jedna bułka;
- pół pęczka rzodkiewek;
- 100 ml jogurtu naturalnego;
- sól morska;
- pieprz;
- kilka kropli soku z cytryny;
- cukier;
- oliwa z oliwek;
Przygotowanie:
Przygotowanie wiosennej sałatki z jakiem i grzankami zaczynamy właśnie od przygotowania grzanek. Bułkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy/rumienimy ją na oliwie z oliwek. Następnie dotujemy jajka na twardo ok 10 min, a w tym czasie dokładnie myjemy sałatę i rzodkiewkę. Osuszoną sałatę rwiemy w drobne kawałki, wrzucamy do miski. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do sałaty. Ugotowane i ostudzone jajka, kroimy w ćwiartki. Do miski z sałatą dodajemy grzanki i jajka, bardzo delikatnie łączymy ze sobą składniki. Na koniec przygotowujemy dresing z jogurtu naturalnego i soku z cytryny. Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowanym dresingiem polewamy sałatkę.
Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam ją w szczególności osobom wiecznie zapracowanym i zabieganym. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy.