Facebook

Urządzenia i naczynia do gotowania na parze – jak wybrać najlepsze?

Przez w czerwiec 22, 2021 w Mój dom, Moje hobby, Moje zdrowie | 0 komentarzy

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych form przygotowywania pełnowartościowych posiłków. Dania ugotowane w ten sposób nie tracą cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, a ponadto zachowują piękny kolor i aromat. Warto również zaznaczyć, że taki sposób gotowania jest niezwykle szybki i dietetyczny, ponieważ nie wymaga użycia tłuszczu. Każdy, kto ceni sobie zdrowe odżywianie powinien kupić naczynia do gotowania na parze. Zanim jednak udamy się do sklepu, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.

Elektryczny parowar

Wybór elektrycznego parowaru pozwala na precyzyjne przygotowanie posiłków. Większość dostępnych w sklepach, elektrycznych urządzeń do gotowania na parze posiada wbudowane czasomierze. Dzięki temu będziemy mogli bardzo dokładnie uparować konkretne produkty spożywcze. Ponadto taki elektryczny parowar z powodzeniem zastąpi również mikrofalówkę. Zawansowane modele posiadają wiele dodatkowych funkcji, które ułatwią przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków. Odpowiednio zaprogramowane urządzenia nie wymagają naszej obecności podczas gotowania, a do tego podtrzymują właściwą temperaturę jedzenia przez dłuższy czas. Ponadto w elektrycznych parowarach możemy jednocześnie przygotować kilka składników dania czy też gotowych potraw  i to bez obawy, że aromaty produktów z poszczególnych pięter pomieszają się ze sobą. Elektryczne parowary polecane są osobom, które chcą zdrowo gotować lecz nie posiadają umiejętności i doświadczenia, bowiem dzięki nim bardzo szybko można dojść do perfekcji w gotowaniu na parze. Docenią go również osoby, które mają mało czasu na zdrowe i smaczne gotowanie.

Naczynia go gotowania na parze – wkładki, sitka i garnki stalowe

Oprócz elektrycznych parowarów w sklepach znajdziemy też specjalne zestawy garnków do gotowania na parze, stalowe garnki, a także bambusowe kosze czy metalowe lub silikonowe wkładki. Takie akcesoria polecamy osobom, które na parze gotują bardzo rzadko lub chcą małymi krokami przekonać się do tego sposobu przygotowywania posiłków. W stalowych garnkach do gotowania na parze, można śmiało gotować również w tradycyjny sposób. Kupując takie garnki, należy zwrócić uwagę na jakość ich wykonania, pojemność i funkcjonalność. Ważne, aby naczynia były przystosowane również do rodzaju kuchni, jaka znajduje się w naszym domu. Obecnie większość garnków stalowych jest przystosowana zarówno do gotowania na tradycyjnych kuchenkach gazowych, jak i kuchniach indukcyjnych.

Zdrowe gotowanie na parze i w systemie wieżowym umożliwiają garnki Philipak Milano. Z ich bogatą ofertą można zapoznać się na stronie: http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty.html.

Naczynia do gotowania na parze Philipiak wykonane są ze stali szlachetnej pokrytej specjalną antybakteryjną powłoką, dzięki czemu nasze posiłki są w pełni zdrowe i dłużej pozostają przydatne do spożycia. Możliwość gotowania i odgrzewania posiłków w systemie wieżowym jest też bardzo ekonomiczna, ergonomiczna i o wiele szybsza niż w tradycyjny sposób.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *