Sezon truskawkowy nadal trwa dlatego też trzeba go jak najlepiej wykorzystać, zwłaszcza że truskawki to witaminowa bomba zdrowia. Te małe, soczyste i jakże aromatyczne owoce można przygotować na wiele różnych sposobów, jednym z nich jest przygotowanie słodkiego musu. Truskawkowy mus z dodatkiem waniliowej pianki, to świetny pomysł np. na deser z okazji zbliżającego się Dnia Ojca.
Przepis na truskawkowy mus
Składnik na mus truskawkowy:
- 400 gram świeżych (ewentualnie mrożonych) truskawek;
- cztery listki lub cztery łyżeczki żelatyny;
- dwie łyżki cukru pudru;
Składniki na waniliowo- truskawkową piankę:
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%;
- jedna łyżka cukru pudru;
- pół laski wanilii;
- dwa listki lub dwie łyżeczki żelatyny ;
Składniki na waniliową piankę:
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%;
- łyżeczka cukru pudru;
- pół laski wanilii;
- cztery truskawki do dekoracji.
Przygotowanie:

Umyte i osuszone truskawki, lub rozmrożone blendujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę moczymy przez ok. 5 min w zimnej wodzie, odsączamy a trzy listki lub trzy łyżeczki rozpuszczamy lecz nie zagotowujemy w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny 2-3 łyżki musu, bardzo dokładnie mieszamy, a następnie całość wlewamy do reszty musu i mieszamy. Mus dzielimy na pół, pozostałą żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z połową musu i odstawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Drugą część musu wykorzystujemy do przygotowania waniliowo-truskawkowej pianki. A przyrządzamy ją z ubitej na sztywno śmietanki z dodatkiem cukru pudru i ziarenek z połowy laski wanilii. Do namoczonej i odsączonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko miksujemy do połączenia składników, po czym dodajemy resztę musu truskawkowego, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną piankę przekładamy do pucharków i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie, gdy pianka lekko stężeje, przekrywamy ją resztą musu truskawkowego i odstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. W tym czasie przygotowujemy waniliową bitą śmietanę. Z połowy laski wanilii wyskrobujemy miąższ, śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje dodajemy ziarenka wanilii i delikatnie mieszamy do równomiernego ich rozprowadzenia. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzamy w pucharkach, dekorujemy cząstkami świeżych truskawek (można odstawić jeszcze na chwilę do schłodzenia).