Zdrowe koktajle owocowo – warzywne, to doskonały sposób aby dostarczyć organizmowi wiele cennych dla niego składników i minerałów. Smoothie owocowo – warzywne warto przygotowywać codziennie gdyż owoce i warzywa trafiają do nas w najlepszej, surowej postaci, a taki koktajl jest zdrowszy niż sok, bowiem podczas blendowania owoce i warzywa tracą mniej cennych substancji. Już nawet jeden koktajl dziennie dostarcza organizmowi więcej warzyw i owoców niż bylibyśmy w stanie zjeść w tradycyjny sposób. Ponadto takie koktajle tworzą ciekawą smakową kompozycję i można do nich przemycić zdrowe składniki za którymi nie przepadamy. Koktajle to szybki i łatwy sposób na codzienną dawkę zdrowia, wystarczy że posiadamy blender oraz świeże owoce i warzywa.
Zdrowe koktajle owocowo – warzywne
1.Koktajl owocowy:
- garść malin;
- garść borówek;
- dwie łyżki jogurtu greckiego;
- jedna łyżeczka miodu.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
2. Koktajl z ogórkiem:
- jeden banan;
- pół ogórka szklarniowego;
- sok z połowy cytryny;
- 100 mililitrów wody (najlepiej źródlanej);
- listki mięty.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, można dodać lód.
3. Koktajl owocowy z pietruszką
- pęczek natki pietruszki;
- dwie gruszki;
- jeden banan
- 200 mililitrów wody (najlepiej źródlanej).
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Takie zielone i nie tylko zielone koktajle mogą być doskonałym pomysłem na lekkie pierwsze lub drugie śniadanie, które będzie doskonałym zastrzykiem zdrowia i energii. Jeśli przeszkadza nam lekko gorzkawy smak zielonych warzyw dodawanych do koktajlu, lub najzwyczajniej lubimy słodkie smaki to pod koniec blendowania można dorzucić łyżeczkę miodu (oczywiście naturalnego).