Kuchnia francuska jest kojarzona jako niezwykle wykwintna i wyszukaną, jednak codzienna kuchnia Francuzów jest całkiem inna. Przykładem takiej pysznej i jakże prostej kuchni francuskiej jest zupa cebulowa, którą stworzył podobno sam Ludwik XV. W każdym francuskim bistro z pewnością zostanie nam zaserwowana ale warto spróbować przygotować ją samemu.

Zupa cebulowa – przepis

Składniki: 

  • 100 gram masła;
  • pięć cebul pokrojonych w piórka;
  • jedna łyżka mąki;
  • trzy lub cztery gałązki tymianku;
  • 300 ml białego wytrawnego wina lub cydru;
  • 700 ml domowego bulionu wołowego;
  • połowa bagietki;
  • 100 gramów ostrego i twardego sera.

Przygotowanie:

Przygotowanie zupy cebulowej zaczynamy od rozpuszczenia 80 gram masła w ganku o grubym dnie. Następnie dodajmy cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na małym ogniu, często mieszając aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotobrązowego koloru (niestety trwa to dosyć długo bo nawet godzinę). Skarmelizowaną cebulę oprószamy mąką, dodajemy tymianek i smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Do tak podsmażonej cebuli wlewamy wino lub cydr oraz bulion, bardzo dokładnie mieszamy, przekrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Bagietkę kroimy w kromki i podsmażamy na reszcie masła, lub smarujemy je masłem i pieczemy w piekarniku. Przed podaniem zupy warto ją jeszcze raz spróbować i ewentualnie przyprawić według uznania. Zupę podajemy w miseczkach z ułożonymi na wierchu kromkami i posypaną startym serem. Niektórzy dodatkowo zapiekają tak przygotowaną zupę.

Dodaj komentarz