Kuchnia francuska jest kojarzona jako niezwykle wykwintna i wyszukaną, jednak codzienna kuchnia Francuzów jest całkiem inna. Przykładem takiej pysznej i jakże prostej kuchni francuskiej jest zupa cebulowa, którą stworzył podobno sam Ludwik XV. W każdym francuskim bistro z pewnością zostanie nam zaserwowana ale warto spróbować przygotować ją samemu.
Zupa cebulowa – przepis
Składniki:
- 100 gram masła;
- pięć cebul pokrojonych w piórka;
- jedna łyżka mąki;
- trzy lub cztery gałązki tymianku;
- 300 ml białego wytrawnego wina lub cydru;
- 700 ml domowego bulionu wołowego;
- połowa bagietki;
- 100 gramów ostrego i twardego sera.
Przygotowanie:
Przygotowanie zupy cebulowej zaczynamy od rozpuszczenia 80 gram masła w ganku o grubym dnie. Następnie dodajmy cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na małym ogniu, często mieszając aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotobrązowego koloru (niestety trwa to dosyć długo bo nawet godzinę). Skarmelizowaną cebulę oprószamy mąką, dodajemy tymianek i smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Do tak podsmażonej cebuli wlewamy wino lub cydr oraz bulion, bardzo dokładnie mieszamy, przekrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Bagietkę kroimy w kromki i podsmażamy na reszcie masła, lub smarujemy je masłem i pieczemy w piekarniku. Przed podaniem zupy warto ją jeszcze raz spróbować i ewentualnie przyprawić według uznania. Zupę podajemy w miseczkach z ułożonymi na wierchu kromkami i posypaną startym serem. Niektórzy dodatkowo zapiekają tak przygotowaną zupę.