W środku zimy najbardziej tęsknimy za latem. Brakuje nam słońca, długich dni i ciepłych wieczorów. Zimą tęsknimy również za smakiem lata, za jego aromatem i kolorami.  Na szczęście w dzisiejszych czasach to nie problem. Letnie smaki możemy wyczarować nawet w czasie najbardziej mroźnej zimy. Serwując sobie letni, egzotyczny najlepiej owocowy deser dostarczamy sobie słodkiej i witaminowej przyjemności. Tak będzie na pewno jeśli przygotujemy sobie mus z mango. Mango to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców świata, który bez problemu możemy kupić w każdym markecie. Poniżej dzielę się moim przepisem na mus z mango.

Przepis na mus z mango

Składniki:

  • półtorej łyżeczki żelatyny;
  • dwa dojrzałe owoce mango, obrane i pozbawione pestek;
  • 250 gram jogurtu typu greckiego;
  • półtorej łyżki cukru;
  • skórka z limonki

Przygotowanie:

Żelatynę moczymy w jednej łyżce wody, a następnie dodajemy łyżkę niemal wrzącej wody i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Połowę jednego owocu mango kroimy w drobną kostkę, resztę miąższu owoców miksujemy na puree z dodatkiem jogurtu oraz cukru. Następnie do zmiksowanego mango wlewamy żelatynę i miksujemy na bardzo wysokich obrotach. Tak przygotowany mus wlewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny aby stężał. Przed podaniem musu dekorujemy go skórką z limonki i kawałkami pokrojonego wcześniej mango. Pucharki z musem z mango dodatkowo można ozdobić biszkoptem lub rurką z kremem. Deser chociaż podawany na zimno rozgrzeje nasze serca i umysł egzotycznym, tropikalnym smakiem.

 

Dodaj komentarz