Ocet jabłkowy znany jest od starożytności, jego cenne właściwości były wykorzystywane nie tylko kulinarnie ale także zdrowotnie i kosmetycznie. Jego zalet doceniała już Kleopatra, a także Hipokrates, który uważał ocet jabłkowy za skuteczny lek bakteriobójczy. Obecnie wszystkie właściwości i zalety octu zostały potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Warto zatem zapoznać się z najistotniejszymi właściwościami octu jabłkowego. Poniżej przedstawiam pięć zalet tego cennego specyfiku.

Zalety i właściwości octu jabłkowego

 

  1. Ocet jabłkowy jest bardzo dobrym, naturalnym konserwantem, gdyż zapobiega przed szybkim namnażaniem się bakterii. Z tego też powodu może on śmiało chronić nasze pokarmy przed zepsuciem.
  2. Ocet z jabłek jest doceniany przez osoby z cukrzycą typu drugiego, ponieważ obniża glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi.
  3. Ocet jabłkowy poprawia proces trawienia, co odkryli już nasi starożytni przodkowie. Codzienne spożywanie łyżki tego płynu (rano i wieczorem) rozcieńczonego oczywiście z wodą pomaga usunąć z naszego organizmu różne toksyny.
  4. Kosmetyczne i zdrowotne właściwości tego rodzaju octu doceniają kobiety, gdyż jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem. Niszy wolne rodniki, które są winne szybkiemu starzeniu się skóry, a także powstawaniu komórek nowotworowych oraz innych chorób.
  5. Kolejna zaleta tego złotawego płynu to wysoka zawartość potasu, a pierwiastek ten jak powszechnie wiadomo działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Pomimo tak licznych zalet nie wszyscy mogą bez obaw stosować codziennie ocet jabłkowy do swoich posiłków. Z octu muszą zrezygnować osoby które cierpią na refluks żołądkowy, zapalenie błony śluzowej przełyku oraz inne choroby żołądka.

Dodaj komentarz