kawa 1Ostatnimi czasy spędzam coraz więcej czasu w kawiarniach na pogaduchach ze znajomymi. Zazwyczaj wybieram ulubioną latte i jakieś fajnie wyglądające ciacho ale któregoś dnia postanowiłam na spokojnie przeanalizować sobie kawową kartę i poszukać czegoś innego niż moja latte. Wybór był tak duży, że kompletnie nie mogłam się zdecydować. Problem stanowiły też niektóre rodzaje kaw i brak ich opisu. Podam Wam kilka przykładów:

Espresso macchiato – porcja espresso z dodatkiem odrobiny mleka

Pytanie – ile dokładnie jest tam mleka i czym taka kawa różni się od np. Flat white?

Con panna – espresso z porcją ubitej śmietanki

Pytanie czy to jest tylko i wyłącznie espresso z bitą śmietaną? Jeśli tak to jakiej wielkości będzie to kawa, ile będzie tej śmietany?

Latte macchiato a Cafe au lait

Generalnie w obu przypadkach mamy do czynienia z kawą ze sporą ilością mleka, tylko w przypadku latte macchiato dostajemy kawę składającą się z warstw: mleka, espresso i piany, a w przypadku cafe au lait mamy espresso zmieszane z dużą ilością mleka. W takim razie czym od cafe au lait różni się flat white?

Masakra, prawda?

kawa

Gdybyśmy sugerowali się powyższą grafiką, to okazałoby się, że różnice między poszczególnymi rodzajami kawy są czasami naprawdę minimalne. Chyba powinnam wybrać się do Włoch na jakiś tydzień i popróbować tych wszystkich najbardziej popularnych rodzajów kaw. W sumie to może być świetny sposób na wakacje. Tylko pewnie potem kawy w Polsce nie byłyby dla mnie tak smaczne 🙂

Nie wszystkie kawiarnie zamawiają odpowiedniej jakości ziarna i potrafią przygotować kawę w odpowiedni sposób niestety. Tymczasem zostanę w błogiej nieświadomości 😉

źródła obrazków: First for Women, Pinterest

 

Dodaj komentarz