Każdy z nas kocha słodycze, no chyba nie ma na świecie takiej osoby, która nie lubiła by słodkich przekąsek. Niestety wszystko co słodkie jest też tuczące i niezdrowe, a pysznych deserów i innych przekąsek z cukrem ciężko sobie odmówić. Jednak nadzieja na słodkie życie istnieje, po prostu musimy szukać, innych słodkich zamienników cukru, takich jak melasa karobowa.
Melasa karobowa – czym jest i skąd pochodzi i do czego służy?
Melasa karobowa, pochodzi ze strąków drzewa karobowego zwanego inaczej szarańczynem strąkowym, który rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej. Strąki tego drzewa nazywane są chlebem świętojańskim i to właśnie z nich pozyskuje się sok nazywany właśnie melasą karbową. Melasa ma czekoladowy- karmelowy zapach oraz lekki owocowy i cierpki smak. Melasę można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do ciast i innych deserów np. do koktajli czy jako polewę do lodów, naleśników lub gofrów. Doprawiać nią można również pieczone warzywa takie jak: marchewka, kalafior, brukselka czy seler. Pasuje też do ciemnych mięs, a dokładniej do sosów, marynat czy glazur.
Właściwości zdrowotne
Melasa karobowa to źródło: wapnia, fosforu, potasu i magnezu oraz miedzi, a także witaminy A, D i witamin z grupy B (B2 i B3). Jako słodziku mogą używać jej osoby chorujące na cukrzycę, gdyż pomaga regulować poziom cukru we krwi. Posiada też właściwości wykrztuśne, dlatego może stanowić lekarstwo np. przy zapaleniu oskrzeli i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Melasa i zawarte w niej składniki pomagają też pozbyć się zalegających w naszym organizmie toksyn. Ten słodki płyn z chleba świętojańskiego jest szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz podczas menstruacji, a to ze względu na dużą zawartość żelaza. Do tego melasa pomaga złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.