Wielkie sprzątanie mieszkania… Większość z nas robi to raz w tygodniu, wybierając na tę okoliczność sobotę. Ścieramy kurze, myjemy podłogi, czyścimy łazienkę i kuchnię. Niestety, w tym wszystkim bardzo często zapominamy o umyciu lodówki. A przecież to właśnie ona jest najważniejszym sprzętem w naszym domu, a zaniedbana może być głównym źródłem bakterii. Rozlane mleko, resztki po ugotowanym obiedzie, rzucona gdzieś luzem marchewka, której daleko do pierwszej świeżości… Czyszczenie lodówki powinno stać się naszym nawykiem i pod żadnym pozorem nie powinniśmy go pomijać. Czym myć lodówkę i jak często to robić? O tym poniżej.

Mycie lodówki – jak często to robić?

Czyszczenie lodówki to nie tylko kwestia pozbywania się nieprzyjemnego zapachu. Przede wszystkim jest to ochrona przed bakteriami, które nagromadzone w lodówce i osiadające na żywności mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Dlatego mycie lodówki powinno odbywać się nie tylko przy okazji świąt, a raz na tydzień. Warto robić to przed każdymi większymi zakupami. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się nieczystości i przeterminowanej żywności, ale przy okazji będziemy mogli sporządzić listę zakupów i uzupełnić ewentualne braki spożywcze.

W momencie, kiedy systematycznie dbamy o higienę lodówki, na bieżąco pozbywamy się plam i nieprzyjemnego zapachu, do tego dbamy o przechowywanie produktów w specjalnych pojemnikach, wówczas całościowe mycie lodówki może odbywać się rzadziej. Jednakże dla własnego dobra lepiej pozostać przy modelu – raz na tydzień.

Czym myć lodówkę?

Zastanawiasz się czym czyścić lodówkę tak, żeby było skutecznie i bezpiecznie jednocześnie? Skupmy się na kwestii, czym myć lodówkę w środku, bo to chyba jest najważniejsze. Agresywne detergenty zdecydowanie odpadają! Środki dezynfekujące, jak wybielacze, również nie powinny być używane do czyszczenia lodówki. Płyn do naczyń także nie jest polecany. Owszem, skutecznie czyści tłuste powierzchnie, ale może pozostawiać chemiczną woń. Idealnym rozwiązaniem są specjalne detergenty do lodówek, które pozwolą wyeliminować brud, bakterie i nieprzyjemny zapach, lub domowe specyfiki, jak np. woda z octem.

Mycie lodówki octem

Ekologiczne czyszczenie lodówki? Proszę bardzo! Wystarczy sięgnąć po ocet z wodą i gotowe. Mycie lodówki octem to sposób stary jak świat, ale jakże skuteczny. Nie obawiaj się woni octu, bo po wszystkim szybko wywietrzeje. Jakie proporcje będą tu odpowiednie? Zazwyczaj stosuje się 1 szklankę octu na 3 szklanki letniej wody. Możesz też użyć samego octu i przetrzeć nim wnętrze lodówki. W ten sposób zapobiegniesz rozwojowi pleśni.

mycie lodówki zapewnia bezpieczną żywność tobie i twoim bliskim

Jak myć lodówkę – krok po kroku

Czyszczenie lodówki wcale nie musi być skomplikowane i męczące. Wystarczy tylko opracować plan działania i po problemie. Zanim jednak powiemy sobie, jak myć lodówkę – jedna bardzo ważna kwestia, a mianowicie nigdy nie zapominamy o odłączeniu sprzętu od prądu. Mycie lodówki podłączonej do zasilania może skutkować jego awarią.

W momencie, kiedy już odłączymy lodówkę od prądu, wyjmujemy zawartość wszystkich szuflad i komór, a więc owoce, warzywa, serki, wędlinę, itp. Następnie usuwamy wszystkie ruchome elementy wyposażenia lodówki – półki, pojemniki, szuflady i schowki. Później umyjemy je w zlewie przy użyciu odpowiedniego środka.

Czyszczenie lodówki dobrze jest zacząć od usunięcia z niej wszelkich okruchów i zaschniętych resztek jedzenia, o ile oczywiście takie są. Warto to zrobić przy użyciu suchej ściereczki. Czas teraz na sprzątanie właściwe. Mycie lodówki zawsze zaczynamy od górnych partii, stopniowo kierując się ku dołowi. Nie zapominamy o gumowych uszczelkach. Jeśli są mocno zabrudzone, do ich wyczyszczenia możemy użyć patyczków higienicznych, które sprawdzą się lepiej niż gąbka czy ściereczka.

W przypadku uporczywych plam można zmieszać niewielką ilość sody oczyszczonej z wodą i nałożyć na zabrudzenie, a następnie zmyć wodą z roztworem czyszczącym i na sam koniec czystą wodą tak, aby pozbyć się piany i pozostałości po preparacie.

W momencie, kiedy lodówka będzie już gruntownie umyta, powinniśmy ją wysuszyć. Warto użyć do tego ściereczek z mikrofibry lub papierowych ręczników kuchennych. Oczywiście ściereczka musi być czysta tak, żeby nie zainfekowała wnętrza lodówki drobnoustrojami.

Na koniec wkładamy wszystkie półki, pojemniki, szuflady i układamy jedzenie. Przy wykonywaniu tej czynności warto sprawdzić, czy opakowania produktów żywnościowych nie są zabrudzone. Jeśli tak, przecieramy je czystą ściereczką.

Chcąc zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi w lodówce, można włożyć do niej pojemnik z kawą lub skórkę z obranej cytryny. Dobrze sprawdzi się też jabłko nabite goździkami.

Więcej cennych rad i wskazówek dotyczących czyszczenia lodówki znajdziesz tutaj: https://gk24.pl/czym-myc-lodowke-w-srodku-praktyczne-porady-sprzatania-lodowki/ar/c15-14903809

Dodaj komentarz