Kiedy w Polsce ceny masła sięgają cen krewetek, a jajek brakuje to można zaszaleć. Zamiast jajecznicy na masełku warto kupić krewetki i przyrządzić je np. w grecki sposób. Poniżej przedstawiam przepis na krewetki z serem feta, którymi zastąpiłam polską jajecznicę.
Składniki:
12 krewetek (mogą być świeże lub mrożone);
szczypta mielonej, ostrej papryki;
pięć łyżek oliwy z oliwek;
pół cytryny;
jedna mała i drobno posiekana cebula;
dwa posiekane ząbki czosnku;
cztery średnie pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę;
dwie łyżki ajvaru;
75 gram pokruszonego sera feta;
dwie łyżki posiekanego koperku lub pietruszki;
sól morska
Przygotowanie:
Rozmrożone lub świeże krewetki doprawiamy solą morską i ostrą papryką, następnie skrapiamy jedną łyżką oliwy z oliwek oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na średnim ogniu podsmażamy przez około 2 minuty posiekaną cebulę i czosnek. Po tym czasie dodajemy pomidory oraz i ajvar, Przekrywamy pokrywą i gotujemy około 10-15 minut do momentu aż pomidory zmiękną. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i smażymy krewetki, po jednej minucie z każdej strony. Do usmażonych krewetek wlewamy sos, dokładnie i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną fetą i dusimy pod przykryciem przez kolejne 3-4 minuty, aż ser lekko się rozpuści. Tak przygotowane krewetki posypujemy pietruszką lub koperkiem i podajemy np. z czosnkową bagietką lub kromką ciabatty.