Jesienią zazwyczaj sięgamy po tłuste, przetworzone potrawy, chętniej sięgamy również po słodycze i inne kaloryczne przekąski np. chipsy, paluszki etc. Zapominamy o świeżych owocach i warzywach, co prawda jest ich trochę mniej niż w sezonie letnim i wiosennym ale na sklepowych półkach znajdziemy praktycznie wszytko. To właśnie o tej porze roku potrzeba nam wiele witamin i minerałów, dlatego na co dzień trzeba zadbać aby w naszej diecie pojawiły się świeże owoce i warzywa. Jesienna sałatka na obiad lub kolację z pewnością doda nam energii. Poniżej zamieszczam przepis na przepyszną i bardzo zdrową jesienna sałatkę z żurawiną.
Składniki:
- jedno 100 gramowe opakowanie suszonej żurawiny;
- około 150 gramów sera feta pokrojonego w drobną kostkę;
- pół szklanki orzechów włoskich pokrojonych na kawałki i podprażonych w piekarniku.;
- dwie łyżki octu balsamicznego;
- jedna łyżka płynnego, naturalnego miodu;
- jedna łyżeczka musztardy;
- spora szczypta pieprzu;
- ćwierć szklanki oliwy z oliwek;
- dwie bardzo duże garści mieszanki ulubionych sałat z dodatkiem np. rukoli, szpinaku, czy roszponki.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście sałaty wsypujemy do dużej miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, suszoną żurawinę oraz prażone orzechy włoskie. Z reszty składników przygotowujemy sos do naszej jesiennej sałatki. Do słoiczka (bo tak moim zadaniem najlepiej wymieszać wszystkie składniki sosu) wlewamy oliwę z oliwek, miód, ocet oraz musztardę, dodajemy pieprz. Słoiczek zakręcamy wstrząsamy i polewamy sałatkę. Całość dokładnie mieszamy. Jesienna sałatka z żurawiną najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Wyśmienicie smakuje z ciepłym pieczywem z dodatkiem masła czosnkowego.