Dorsz to wyjątkowo smaczna i zdrowa ryba, która powinna jak najczęściej pojawiać się na naszych talerzach. Wiadomo nie od dzisiaj, że ryby morskie uważne są za najzdrowsze i najsmaczniejsze i chociażby dlatego przynajmniej raz w tygodniu muszą się one pojawić w naszym menu. Warto doceniać nasze rodzime morskie ryby takie właśnie jak dorsz. Na szczęście chcąc kupić świeżego dorsza nie musimy już udawać się w podróż nad morze, wystarczy odwiedzić np. Makro: https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-morskie/dorsz. Zatem warto skupić się na zaletach dorsza z Morza Bałtyckiego, który pomimo sezonowości połowów jest dostępny cały rok.

Właściwości dorsza

Dorsz jak każda ryba morska jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają bardzo dobry wpływ na pracę serca oraz mózgu. Do tego mięso ryb dorszowatych zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które wzmacniają naszą odporność. Dorsz zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i PP oraz D3, której zwłaszcza brakuje nam w okresie jesiennym i zimowym. Mięso dorsza polecane jest wszystkim osobom na diecie nisko tłuszczowej, w jego mięsie znajduje się niska zawartość cholesterolu. Dorsz jest także doskonałym źródłem białka, oraz minerałów takich jak fosfor i selen oraz potas.

Kto powinien jeść dorsza

Po mięso z dorsza powinien sięgać każdy kto ceni sobie swoje zdrowie. Ryba ta polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca i układu krążenia. Spożywanie dorsza zaleca się także kobietom w ciąży, a także osobom starszym oraz małym dzieciom. Dorsz to także ryba dla tych osób, które cierpią na niedobór potasu, zmagające się z zatruciami, wymiotami, przyjmującymi leki moczopędne i przeczyszczające. Najwięcej wartości odżywczych dorsz zachowa podczas pieczenia lub gotowania na parze, należy unikać smażenia.

Dodaj komentarz