Już od dziecka spotykałam się z twierdzeniami, że sól i cukier to „biała śmierć”. Z pewnością w tym dosyć drastycznym porównaniu jest z pewnością dużo prawdy. Jednak większość z nas nie wyobraża sobie codziennego gotowania i spożywania posiłków bez użycia soli, czy cukru. Sól jest jednym z najstarszych i najbardziej naturalnych znanych nam konserwantów. Wydaje nam się, że bez soli nie da się gotować, gdyż tylko ona nadaje potrawom smaku, a jednak da się ją zastąpić innymi produktami oraz sposobem gotowania. W trosce o zdrowie i dobre samopoczucie warto wiedzieć jak gotować bez soli.

Naturalne zamienniki soli

Gotowanie bez soli polega przede wszystkim na doborze odpowiednich składników oraz przypraw, które dzięki swoim właściwościom potrafią zastąpić smak soli. Sól znajduje się w warzywach, które zawierają naturalną równowagę potasu oraz sodu. Chcąc poprawić smak zup, sałatek, pieczeni etc. warto sięgnąć po natkę pietruszki, która ponadto zawiera dużą ilość witaminy C i K oraz żelazo i beta-karoten. Kolejną przyprawą jest rozmaryn. Rozmaryn tak samo jak pietruszkę możemy uprawiać w doniczce na parapecie. Polecany jest do dań mięsnych i rybnych oraz ziemniaków. Sól może nam również zastąpić ocet winny, który sprawdza się w doprawianiu sałatek, marynat, czerwonego barszczu, czy też innych dań słodko-kwaśnych. Ocet jabłkowy i cytryna także pozwalają nam zmniejszyć użycie soli, tak samo jak dodanie imbiru (surowego lub w proszku) oraz cynamonu.

Jak gotować?

Oczywiście soli nie da się całkowicie wyeliminować bądź zastąpić, dlatego trzeba sięgać po taką, która ma obniżoną zawartość sodu. Musimy też unikać produktów w wysokim stopniu przetworzonych, co zmusza nas do uważnego czytania etykiet. Nie bez znaczenie jest również fakt w jaki sposób gotujemy i jakich naczyń do tego używamy. Najzdrowsze jest gotowanie na parze, a zamiast smażenia pieczenie. Trzeba także zwrócić uwagę na naczynia do gotowania ponieważ mają one ogromny wpływ na jakość potraw. Po raz kolejny zwrócę się ku marce Philipiak. Garnki Philipiak opinie dotyczące gotowania bez soli mają niezwykle pozytywne, a zawdzięczają je wysokiej jakości stali. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie w garnkach Philipiak staje się prostsze i zdrowsze o czym możemy przeczytać na: http://www.wyrzucsolniczke.pl/philipiak-milano.

Dodaj komentarz