Szparagi to jedna z moich ulubionych warzyw, które mogłabym jeść na okrągło. Z tych niezwykle wdzięcznych warzyw można wyczarować wiele smacznych potraw. Dania ze szparagami uważane są za niezwykle wykwintne i eleganckie dlatego śmiało możemy podawać je np. na uroczystym obiedzie lub kolacji. Jednym z takich chowder szparagowy, który jest doskonałym pomysłem na pierwsze danie. W tym przypadku w ryby zastępują właśnie szparagi.
Chowder szparagowy
Składniki:
- dwie średniej wielkości cebule;
- dwie łodygi selera naciowego;
- jeden nieduży ząbek czosnku;
- dwie łyżki mąki
- jeden spory mączysty ziemniak, lub dwa mniejsze;
- trzy szklanki mleka;
- jedna szklanka śmietanki kremówki;
- jeden litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
- sól, biały pieprz oraz szczypta tymianku do smaku;
- 600-700 g białych szparagów
- przyrumienione płatki migdałowe;
- starty ser;
Przygotowanie:
Chowder szparagowy zaczynamy od posiekania cebuli i selera naciowego oraz rozgniecenia czosnku, obrania i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Szparagi obieramy i kroimy w kawałki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy dwie łyżki masła, na których następnie zeszklimy cebulę i seler, gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, a po minucie oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor (trzeba uważać aby nie przyrumienić za mocno). Następnie dorzucamy ziemniaki, wlewamy mleko oraz bulion i przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie a zupa zgęstnieje mniej więcej przez 20 minut. Zupę można zmiksować blenderem lecz nie jest to konieczny zabieg. Na koniec dodajemy szparagi i gotujemy przez minutę lub dwie, można też dodać łyżkę masła do smaku.