Szparagi to jedna z moich ulubionych warzyw, które mogłabym jeść na okrągło. Z tych niezwykle wdzięcznych warzyw można wyczarować wiele smacznych potraw. Dania ze szparagami uważane są za niezwykle wykwintne i eleganckie dlatego śmiało możemy podawać je np. na uroczystym obiedzie lub kolacji. Jednym z takich chowder szparagowy, który jest doskonałym pomysłem na pierwsze danie. W tym przypadku w ryby zastępują właśnie szparagi.

Chowder szparagowy

Składniki:

  • dwie średniej wielkości cebule;
  • dwie łodygi selera naciowego;
  • jeden nieduży ząbek czosnku;
  • dwie łyżki mąki
  • jeden spory mączysty ziemniak, lub dwa mniejsze;
  • trzy szklanki mleka;
  • jedna szklanka śmietanki kremówki;
  • jeden litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • sól, biały pieprz oraz szczypta tymianku do smaku;
  • 600-700 g białych szparagów
  • przyrumienione płatki migdałowe;
  • starty ser;

Przygotowanie:

Chowder szparagowy zaczynamy od posiekania cebuli i selera naciowego oraz  rozgniecenia czosnku, obrania i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Szparagi obieramy i kroimy w kawałki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy dwie łyżki masła, na których następnie zeszklimy cebulę i seler, gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, a po minucie oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor (trzeba uważać aby nie przyrumienić za mocno). Następnie dorzucamy ziemniaki, wlewamy mleko oraz bulion i przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie a zupa zgęstnieje mniej więcej przez 20 minut. Zupę można zmiksować blenderem lecz nie jest to konieczny zabieg. Na koniec dodajemy szparagi i gotujemy przez minutę lub dwie, można też dodać łyżkę masła do smaku.

Dodaj komentarz