W chłodne, jesienne dni marzymy o tym aby móc zrelaksować się w ciepły i przyjemny sposób. Jednak jesienna rozgrzewka w cale nie musi być leniwa i ospała. Swoje zmarznięte ciało i duszę możemy rozgrzać w energetyczny i przyjemny i pikantny sposób. Jednym z takich miłych i osobiście sprawdzonych sposobów jest czekolada z chili na gorąco. Jej przygotowanie jest proste, a tym cudownym smakiem najlepiej uraczyć się po ciężkim dniu pracy.
Czekolada z chili na gorąco
Składniki:
- jedna tabliczka czekolady, która musi zawierać minimum 70% kakao;
- jedna szklanka mleka, dla wzbogacenia smaku może to być mleko migdałowe;
- szczypta płatków papryczki chili lub ewentualnie pieprzu cayenne;
- płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego;
- opcjonalnie łyżka cukru.
Przygotowanie:
Połamaną w drobne kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pojemnik z czekoladą wstawiamy do garnka z gotująca się wodą i mieszamy). W kolejnym naczyniu podgrzewamy lecz nie gotujemy mleko wraz z cynamonem. Następnie bardzo dokładnie i delikatnie łączymy składniki z obu garnków, używając łyżki a nie miksera. Na koniec filiżanki/szklanki ozdabiamy płatkami chili lub pieprzem cayenne, opcjonalnie możemy dosłodzić. Taka filiżanka czekolady z chili na gorąco jest niezwykle aromatyczna i z pewnością rozgrzeje nam nie tylko ciało ale i duszę poprawiając nastrój, nawet w pochmurne, zimne, jesienne dni.