W chłodne, jesienne dni marzymy o tym aby móc zrelaksować się w ciepły i przyjemny sposób. Jednak jesienna rozgrzewka w cale nie musi być leniwa i ospała. Swoje zmarznięte ciało i duszę możemy rozgrzać w energetyczny i przyjemny i pikantny sposób. Jednym z takich  miłych i osobiście sprawdzonych sposobów jest czekolada z chili na gorąco. Jej przygotowanie jest proste, a tym cudownym smakiem najlepiej uraczyć się po ciężkim dniu pracy.

Czekolada z chili na gorąco

Składniki:

  • jedna tabliczka czekolady, która musi zawierać minimum 70% kakao;
  • jedna szklanka mleka, dla wzbogacenia smaku może to być mleko migdałowe;
  • szczypta płatków papryczki chili lub ewentualnie pieprzu cayenne;
  • płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego;
  • opcjonalnie łyżka cukru.

Przygotowanie:

Połamaną w drobne kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pojemnik z czekoladą wstawiamy do garnka z gotująca się wodą i mieszamy). W kolejnym naczyniu podgrzewamy lecz nie gotujemy mleko wraz z cynamonem. Następnie  bardzo dokładnie i delikatnie łączymy składniki z obu garnków, używając łyżki a nie miksera. Na koniec filiżanki/szklanki ozdabiamy płatkami chili lub pieprzem cayenne, opcjonalnie możemy dosłodzić. Taka filiżanka czekolady z chili na gorąco jest niezwykle aromatyczna i z pewnością rozgrzeje nam nie tylko ciało ale i duszę poprawiając nastrój, nawet w pochmurne, zimne, jesienne dni.

Dodaj komentarz