Sezon na grzyby nadal trwa w najlepsze, po ostatnich deszczowych dniach, ponownie możemy spodziewać się wysypu grzybów w lasach. Zapaleni grzybiarze z pewnością mają swoje ulubione miejsca na grzybobranie i spore zapasy grzybów pod różnymi postaciami. Suszone czy marynowane do świetny dodatek do różnych dań, ale puki pora warto wykorzystać je świeże. Makaron z grzybami w sosie winno-śmietanowym to pomysł na smaczny i elegancki jesienny obiad.

Makaron z grzybami w sosie winno-śmietanowym

Składniki:

  • 300 gram mieszanych grzybów leśnych;
  • jedna łyżka masła;
  • jeden zmiażdżony ząbek czosnku;
  • listki oberwane z trzech gałązek tymianku;
  • makaron tagliatelle

Składniki na sos

  • jedna łyżka mąki;
  • jedna łyżka masła;
  • 50-70 ml białego wina;
  • 50 ml bulionu warzywnego;
  • 100 ml śmietany kremówki;
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki, czy plastry obsmażamy na maśle, kiedy zaczną się rumienić dorzucamy czosnek i tymianek. Następnie przygotowujemy sos rozpoczynając od zasmażenia mąki na maśle na jasnozłoty kolor. Powoli i starannie mieszając dolewamy białe wino, bulion oraz śmietankę kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy jeszcze trochę bulionu lub śmietanki. Dorzucamy podsmażone grzyby, dokładnie lecz delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy też ugotować makaron. Całość dania warto posypać np. posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Jest to bardzo prosty, bardzo aromatyczny i dosyć szybki, w przygotowaniu pomysł na obiad.

 

Dodaj komentarz