Sezon na grzyby nadal trwa w najlepsze, po ostatnich deszczowych dniach, ponownie możemy spodziewać się wysypu grzybów w lasach. Zapaleni grzybiarze z pewnością mają swoje ulubione miejsca na grzybobranie i spore zapasy grzybów pod różnymi postaciami. Suszone czy marynowane do świetny dodatek do różnych dań, ale puki pora warto wykorzystać je świeże. Makaron z grzybami w sosie winno-śmietanowym to pomysł na smaczny i elegancki jesienny obiad.
Makaron z grzybami w sosie winno-śmietanowym
Składniki:
- 300 gram mieszanych grzybów leśnych;
- jedna łyżka masła;
- jeden zmiażdżony ząbek czosnku;
- listki oberwane z trzech gałązek tymianku;
- makaron tagliatelle
Składniki na sos
- jedna łyżka mąki;
- jedna łyżka masła;
- 50-70 ml białego wina;
- 50 ml bulionu warzywnego;
- 100 ml śmietany kremówki;
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki, czy plastry obsmażamy na maśle, kiedy zaczną się rumienić dorzucamy czosnek i tymianek. Następnie przygotowujemy sos rozpoczynając od zasmażenia mąki na maśle na jasnozłoty kolor. Powoli i starannie mieszając dolewamy białe wino, bulion oraz śmietankę kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy jeszcze trochę bulionu lub śmietanki. Dorzucamy podsmażone grzyby, dokładnie lecz delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy też ugotować makaron. Całość dania warto posypać np. posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Jest to bardzo prosty, bardzo aromatyczny i dosyć szybki, w przygotowaniu pomysł na obiad.