Początek marca to właściwy czas na wysiew naszych ulubionych warzyw. A samodzielnie wyhodowana sałata, pomidor, czy rzodkiew to prawdziwa radość i duma. Wystarczy słoneczny zakątek o powierzchni zaledwie kilku metrów kwadratowych, a nawet donice czy skrzynki na balkonie i odpowiednie narzędzia do siania.
Decydując się na produkcję własnych warzyw można oczekiwać prawdziwej nagrody. Nie tylko ze względu na ich intensywny smak i pewność, skąd pochodzi zawartość naszego talerza – po prostu kopanie w ziemi, siew nasion, sadzenie roślin i ich pielęgnacja aż do zbiorów, sprawiają dużą przyjemność.
Właściwy czas na siew
Sezon zaczyna się pod koniec lutego lub na początku marca. Wówczas ciepłolubne gatunki, takie jak pomidory, papryka słodka i chili wysiewa się w szklarni lub na parapecie. Od marca można wysiewać wprost do gruntu rzodkiewkę, marchew, szpinak, groszek i pietruszkę, pod warunkiem, że gleba jest rozmarznięta, niezbyt mokra i dobrze przygotowana. W tym celu należy spulchnić podłoże widłami na głębokość około 20-30 centymetrów, a także przy okazji usunąć chwasty, kamienie i resztki roślinne oraz zmieszać glebę z kompostem lub nawozem. Idealne są prostokątne zagony o szerokości 1,20 metra i długości maksymalnie 5 metrów, zorientowane w kierunku północ-południe, na których warzywa rosną w rzędach, wzdłuż prostych linii. Grządkę z warzywami najlepiej jest założyć w osłoniętym, ale słonecznym miejscu. Większość gatunków rozwija się tam bujnie, obfituje w cenne składniki, a także nabiera wspaniałego aromatu.
Gatunki niezawodne i łatwe w uprawie
Jeśli stawiamy pierwsze kroki w samodzielnej uprawie warzyw to rozpocznijmy naszą przygodę z roślinami łatwymi w pielęgnacji, które dość szybko są gotowe do zbioru. Oto nasze rekomendacje -z uprawą sześciu poniższych warzyw poradzi sobie nawet początkujący ogrodnik.
BOĆWINA – Czerwone, żółte lub białe ogonki liściowe przyciągają wzrok na grządce, a ponadto mają pyszny orzechowy smak. Boćwinę wysiewamy od połowy kwietnia wprost do gruntu, a zbieramy po 6–8 tygodniach.
FASOLA – Fasola karłowa ma niski, krzaczasty pokrój, a fasola pnąca potrzebuje podpórki do wspinaczki. Wysiewamy ją na początku maja wprost do gruntu. Fasolę karłowatą zbierzemy po 6–8 tygodniach, a pnącą po 8–12.
KALAREPA -To popularne wiosenne warzywo preferuje słoneczne miejsce i regularne podlewanie. Najlepiej wysiać ją w lutym na parapecie i posadzić do gruntu w połowie marca. Na kalarepę poczekamy od 12 do 20 tygodni, w zależności od odmiany.
SAŁATA – Wystarczy przysypać nasiona cienką warstewką ziemi, gdyż kiełkują w świetle i utrzymywać stałą wilgotność. Możemy ją wysiewać od końca marca, początku kwietnia aż do września. Sadzimy w kwietniu, a zbieramy po 6–8 tygodniach.
BURAK CZERWONY – Kolejną propozycją jest burak czerwony – wysiewamy go od połowy kwietnia do połowy lipca do gruntu, a zbieramy po około 3 miesiącach.
CUKINIA – Ta odmiana dyni silnie się rozrasta, więc młode sadzonki sadzimy na grządce zachowując odstęp około jednego metra. Wysiewamy na parapecie od kwietnia, a do gruntu od połowy maja. To również czas na posadzenie sadzonek. Przysmak z cukinii przygotujemy po 6–8 tygodniach.
Narzędzia do siania i sadzenia
Jeśli planujemy skompletować narzędzia do siania to z pewnością przyda nam się pikownik Solid™. Służy do przygotowywania otworów w ziemi oraz sadzenia nasion, cebulek czy małych sadzonek na odpowiedniej głębokości. Unikalny uchwyt w kształcie litery L zapewnia optymalny ruch i duży komfort pracy. Ponadto pikownik ma podziałkę umożliwiającą kontrolę głębokości dołka do 150 mm. To wytrzymałe narzędzie wykonano z lekkiego, trwałego i odpornego na warunki atmosferyczne tworzywa FiberCompTM. To doskonałe narzędzie dla miejskich ogrodników.
Unikatowym narzędziem zaprojektowanym z myślą o precyzyjnym sadzeniu i wysiewaniu nasion jest łopatka do wysiewu Solid™. Składa się z czterech podstawowych elementów – łopatki, rysika, poszerzacza i narzędzia pomiarowego, a wszystko zintegrowane w jednym dwuczęściowym narzędziu. Wąska łopatka jest lekka i trwała dzięki zastosowaniu tworzywa FiberComp™. Ułatwia wysiewanie nasion w odpowiedniej ilości i we właściwej odległości dzięki podziałce na łopatce i poszerzaczu.
Natomiast dzięki sadzarce ErgoTM szybko i wygodnie wykonamy otwory w ziemi pod cebulki. Narzędzie ma solidny, długi trzonek z wytrzymałej stali, co zapewnia użytkownikowi zarówno podparcie, kontrolę wykopu, oraz zmniejsza obciążenie pleców i kolan. Ostre zęby ułatwiają pracę, szczególnie w twardej ziemi. Natomiast spust w uchwycie umożliwia spulchnienie, zebranie i wyrzucenie gleby zapewniając sprawne i wydajne sadzenie.