Koniec lata, wilgotna, deszczowa i jeszcze w miarę ciepła aura sprawiła, że w naszych polskich lasach pojawiły się grzyby. Ogromnym grzechem byłoby niewykorzystanie wolnego czasu na grzybobranie. Sama pobyt w lesie w poszukiwaniu grzybów już wpływa pozytywnie na nasz organizm, a po niżej przedstawiam 3 powody, dla których warto wprowadzić je do swojej diety.

1. Źródło witamin, białka i wody.

Grzyby chociaż tak małe i niepozorne, to zawierają wiele cennych dla naszych organizmów składników mineralnych i witamin takich jak: witaminy z grupy B np. B1 i PP, które są niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego. W pomarańczowych grzybach takich jak rydze, czy kurki znajdziemy witaminę A, czyli cenny beta-karoten. Grzybiarze muszą zdawać sobie sprawę, że grzyby to też źródło białka. Najwięcej tej cennej substancji mają borowiki i pieczarki. Białko pochodzące z grzybów jest trudniej przyswajalne przez ludzki organizm, niż to pochodzenia zwierzęcego, ale za to łatwiej niż białko pochodzenia roślinnego. Niektórzy nazywają grzyby leśnym mięsem, ponieważ 100 g grzybów pod względem zawartości białka odpowiada 50 g mięsa.

2. Niskokaloryczne i smaczne

Grzyby są nisko kaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej nie powinny się ich obawiać. 100 gram grzybów (w zależności od gatunku) dostarcza od 40 do 60 kcal. A dzięki temu, że zawierają nie trawienną przez ludzki organizm chitynę, a także błonnik, bardzo szybko dają uczucie sytości. Niestety problem tkwi w sposobie podawania grzybów, które najczęściej lądują w śmietanowym lub maślanym sosie, które podwyższają zawartość kaloryczną potraw z grzybami. Grzyby tak bardzo nam smakują ponieważ są źródłem umami, czyli o tak zwany piąty smak, nazywany też mięsnym lub rosołowym. Suszone grzyby mają więcej umami, niż świeże, a gotowane od surowych, ciemne od jaśniejszych. Smak umami jest uznawany za smak słony, dlatego przygotowując dania z grzybami możemy ograniczyć stosownie soli. W końcu grzyby zawierają też sole mineralne.

3. Działanie przeciwutleniające

Przeciwutleniające działanie grzybów docenią zwłaszcza kobiety. Do skutecznych antyoksydantów należą w szczególności: borowiki, podgrzybki oraz boczniaki i pieczarki, a także egzotycznie brzmiące shiitakie. W składzie wyżej wymienionych grzybów wykryto bowiem beta-glukan, czyli bioaktywną substancję immunostymulującą o udowodnionym działaniu przeciwutleniającym.

P.S.

Wybierając się na grzybobranie nie możemy zapomnieć o atlasie grzybów, zwłaszcza jeśli jesteśmy niedoświadczonymi grzybiarzami. Wszystkie grzyby są jadalne, lecz niektóre tylko raz więc, trzeba się przed tym ustrzec. Nigdy nie zbierajmy grzybów, których nie znamy!!!

Dodaj komentarz