Mieliśmy już Tłusty Czwartek, a teraz mamy Walentynki, czyli jeden z najbardziej romantycznych i miłych dni w ciągu roku. Tego wyjątkowego dnia warto wyrazić swoją miłość na różne sposoby. Jednym z takich, jest romantyczna kolacja lub pyszny „zakochany deser”. Na taki popołudniowy deser lub uwieńczenie kolacji można przygotować truskawkowe ciasto na Walentynki, oczywiście w kształcie serca.
Przepis na truskawkowe ciasto na Walentynki
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej;
- jedna szklanka ciemnego cukru;
- cztery świeże jajka
- jedno opakowanie mrożonych truskawek;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- jedno opakowanie truskawkowej galaretki;
- pół łyżki białego octu winnego;
- sześć łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Przygotowania truskawkowego ciastka na Walentynki zaczynamy właśnie od rozmrożenia truskawek. Następnie przygotowujemy galaretkę według opisu zamieszczonego na opakowaniu lecz używając 3/4 podanej ilości wody w tym soku z rozmrożonych truskawek. Galaretkę odstawiamy do stężenia. Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę do której na przemian po jednej łyżce dodajemy roztrzepane żółtka i cukier. Po łyżeczce wlewamy oliwę i dalej ubijamy. Przesianą razem proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy po łyżce do masy i dolewamy ocet. Ubite ciasto wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pieczemy około 45 minut. Po ostygnięciu układamy przecięte na pół truskawki i zalewamy całość galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, a następnie za pomocą foremki lub ostrego noża wycinamy kształt serca.