Śledzie od stuleci królują na polskich stołach, są tak popularne że stały się jednym z tradycyjnych dań wigilijnych. Chyba żaden Polak i Polka nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez śledzi. Tradycyjny wigilijny śledzik może mieć różne oblicza. Najbardziej popularne są śledzie w zalewie octowej lub olejowej z cebulką. Jest to najprostsza i najszybsza forma ich przygotowania. Jednak w tym roku zachęcam do przygotowania wigilijnych śledzi w mniej tradycyjny, a bardziej wykwintny sposób z dodatkiem buraczków.
Wigilijny śledzik z buraczkami – przepis
Składniki:
- cztery płaty śledziowe z zalewy olejowej lub octowej;
- dwa upieczone buraczki;
- duże, kwaśne jabłko;
- połowa białej części pora;
- ząbek czosnku;
- dwa jajka ugotowane na twardo;
- połowa dużego opakowania jogurtu naturalnego;
- łyżeczka soku z cytryny;
- sól himalajska
- różowy pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotowanie wigilijnego śledzika z buraczkami zaczynamy od odsączenia płatów śledziowych z zalewy. Śledzie kroimy w grubą kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w półplasterki, a buraki w drobną kostkę, pora należy bardzo drobno posiekać. Jajka obieramy, oddzielamy żółtko od białek i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy dressing z jogurtu naturalnego. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz rozgniecione żółtka jajek i łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, polewamy dressingiem i ponownie ostrożnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku różową solą i pieprzem. Tak przygotowanego śledzika możemy podać jako przystawkę. Śledź z dodatkiem buraczków wyśmienicie smakuje z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego, chociaż może być też przekąską samą w sobie.
Przepis na śledzika z buraczkami jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, o ile wcześniej upieczemy lub kupimy pieczone buraki. Świąteczną, śledziową przekąskę można śmiało przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, dzięki temu wszystkie składniki i smaki bardzo dobrze się połączą.