Pyszny, wykwintny a do tego zdrowy obiad, który będzie smakowała nawet najbardziej wrażliwym podniebieniom wcale nie musi być skomplikowany i czasochłonny. Jednym z takich sprawdzonych i przepysznych pomysłów na smakowity obiad, lub też kolację może być ten na polędwiczkę wieprzową z daktylami, którą z pewnością docenią miłośnicy niebanalnej kuchni. Polędwiczka wieprzowa z daktylami zastąpić może być godną alternatywą dla tradycyjnego schabowego.
Polędwiczka wieprzowa z daktylami
Składniki:
- trzy łyżki oleju;
- jedna około 600 gramowa polędwiczka wieprzowa;
- sól;
- pieprz;
- 120 gram posiekanych daktyli;
- dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- jeden pęczek kolendry;
- plasterki pomarańczy do dekoracji.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza, do którego wkładamy żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarowane łyżką oleju. Natarte solą i pieprzem mięso wieprzowe podsmażamy na rumiano z każdej strony. Tak przygotowane polędwiczki przekładamy do rozgrzanego naczynia i pieczemy około 10-15 minut. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjmujemy mięso i zawijamy je w folię aluminiową (tak aby się nie oparzyć). Następnie mieszamy sok pomarańczowy z sosem który powstał w czasie pieczenia mięsa, dodajemy posiekane daktyle oraz trzy łyżki również drobno posiekanej kolendry. Całość mieszamy z dwoma łyżkami oleju. Mięso rozwijamy i kroimy w plastry i podajemy z sosem daktylowym. Polędwiczka wieprzowa z daktylami będzie prezentowała się wyjątkowo apetycznie, a przy tym egzotycznie jeśli udekorujemy ją plastrami pomarańczy i listkami kolendry.