Pierniczki świąteczne to nieodzowny element przygotowania się do Świąt Bożego Narodzenia, nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Jednak o ich przygotowaniu warto pomyśleć już wcześniej, gdyż pierniczki, nawet te udekorowane mogą bardzo długo leżeć. Poniżej zamieszczam mój sprawdzony przepis na pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniczki świąteczne.
Pierniczki świąteczne przepis
Składniki
Ciasto
- pół kilograma mąki pszennej;
- 120 gram miękkiego masła lub margaryny do pieczenia;
- szklanka cukru pudru;
- 200 gram płynnego miodu;
- jedno jajko;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
- dwie łyżki przyprawy do pierników;
Lukier:
- szklanka cukru pudru;
- białko z jednego jajka
Przygotowanie
Na przygotowanej wcześniej stolnicy przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną, dodajemy cukier puder i przyprawę do pierników, następnie mieszamy. Dodajemy tłuszcz i całość siekamy ostrym nożem. Na środku robimy dołek i dodajemy miód oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Po czym możemy wykrawać za pomocą foremek różne kształty i układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby nie układać pierniczków zbyt blisko siebie gdyż podczas pieczenia urosną i mogą się posklejać. Pierniczki świąteczne pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia można przygotować lukier z białka i cukru pudru można do niego dodać kilka kropli soku z cytryny. Ciepłe pierniczki smarujemy lukrem, dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką, czy też jadalnymi perełkami. Po zastygnięciu lukru pierniczki przesypujemy do puszki i czekamy na Boże Narodzenie.