Lubię gotować, ale niestety nie zawsze mam na to czas, dlatego najczęściej gotuję dnia łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań jest pieczony łosoś w pergaminie, który jest dodatkowo bardzo smaczny i zdrowy.
Przepis na pieczonego łososia
Składniki:
- trzy łyżeczki oleju słonecznikowego;
- jedna cebula pokrojona w piórka;
- sól i pieprz;
- jedne słoiczek zielonych oliwek bez pestek;
- dwie łyżki kaparów;
- dwie łyżki jasnych kaparów
- sześć łyżek brandy;
- dwie łyżki soku z cytryny;
- cztery filety z łososia, po około 200 g każdy;
- cztery łyżki posiekanych świeżych ziół np. kolendra, koperek.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza, na dwóch łyżeczkach oleju podsmażamy cebulę, którą trzeba lekko posolić, następnie dodajemy listek laurowy. Smażymy na małym ogniu aż cebula nabierze złotobrązowego koloru. Do podsmażonej cebuli dodajemy oliwki, kapary oraz rodzynki i odrobinę wody, gotujemy około 5 minut. Do całości wlewamy brandy i gotujemy do momentu aż wyparuje, można dosolić do smaku. Łososia oprószamy solą i pieprzem. Na wcześniej przygotowanych kawałkach pergaminu kładziemy porcję mieszaniny oliwek z cebulą, kaparami i rodzynkami, posypujemy ziołami i na wierzchu układamy po kawałku łososia, a filet skrapiamy resztą oliwy. Rybę zawijamy w pergamin, tak aby powstały zgrabne paczuszki, związujemy je nitką i układamy na blaszce. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez 20-25 minut, wyjmujemy z piekarnika i nie rozwijamy jeszcze przez 4 minuty. Pieczony łosoś może być podawany z ryżem, ziemniakami lub chrupiącą, czosnkową bagietką.