Sałatka Cezar jest niezwykle popularna i chętnie zamawiana przez nas w restauracjach. Jeśli jesteśmy jej smakoszami z pewnością próbowaliśmy jej w różnych miejscach i niejednokrotnie różniła się od siebie smakiem i ilością składników. Zapewne próbowaliśmy też zrobić ją samodzielnie w domu, chcąc odtworzyć przepis z restauracji, lub znaleziony w książce kucharskiej, czy też w Internecie (większość z nas zaczyna gotowanie od szukania przepisu w sieci). Dzisiaj chce się podzielić moim sprawdzonym i prostym przepisem na sałatkę Cezar, którą doceniają moi znajomi.
Sałatka Cezar – przepis
Składniki na sałatkę:
- jedna główka sałaty lodowej lub rzymskiej;
- chleb tostowy lub bagietka na grzanki;
- podwójny filet z piersi kurczaka;
- parmezan;
- jajko do grzanek
Składniki na sos:
- jedno żółtko;
- łyżka soku z cytryny;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- duża łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon;
- 6 ząbków czosnku;
- pieprz i sól do smaku
Składniki do zamarynowania kurczaka:
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku;
- pół łyżeczki soli ;
- pół łyżeczki pieprzu czarnego;
- pół łyżeczki bazylii;
- pół łyżeczki oregano;
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalnie papryczka chilli -dla tych co lubią pikantnie:)
Sałatka Cezar – przygotowanie
Przygotowanie sałatki Cezar rozpoczynamy od umycia i osuszenia filetu z piersi kurczaka, który następnie kroimy w niewielką kostkę. Kurczaka przyprawiamy i smażymy najlepiej na patelni grillowej, około 10 min z odrobiną oliwy z oliwek. Na drugiej patelni przygotowujemy grzanki z pokrojonego w drobną kostkę chleba tostowego lub bagietki, grzanki smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Umytą sałatę szarpiemy na kawałki i układamy na talerzach, polewamy sosem, a wszystkie składniki sosu umieszczamy wcześniej w małym słoiczku, zakręcamy i potrząsamy aby się połączyły. Na tak przygotowaną sałatę wykładamy kurczaka, posypujemy grzankami i startym parmezanem. Polecam też wersję z wegetariańską, gdzie kurczaka zastępuję krewetkami. Przepis na smaczną sałatkę Cezar z tymi owocami morza znajdziemy też na: http://rybyswiata.pl/owoce-morza/salatka-cezar-z-krewetkami/. Warto czasami odstąpić od tradycyjnej formy i trochę zmodyfikować i poeksperymentować ze sprawdzonymi przepisami.