Granola od pewnego czasu cieszy się ogromną popularnością wśród kobiet, które chcą być fit i stawiają na zdrowe oraz energetyczne odżywianie. Granola to mieszanina różnego rodzaju płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, miodu, suszonych owoców itp. Wszystkie te składniki muszą zostać upieczone do chrupkości. Granola to idealny pomysł na śniadanie, wyśmienicie smakuje z mlekiem lub jogurtem. Granolę możemy samodzielnie przygotować w domu i zrobić jej większy zapas, aby każdego ranka móc zapewnić sobie mnóstwo energii na cały dzień.
Przepis na domową granolę
Składniki:
- dwie łyżki neutralnego w smaku oleju;
- 125 ml syropu klonowego;
- dwie łyżki płynnego miodu;
- 300 g płatków owsianych;
- 50 g pestek słonecznika;
- cztery łyżki ziaren sezamu;
- 50 g pestek dyni;
- 100 g migdałów w płatkach, lub pokrojonych w słupki;
- 100 g ulubionych suszonych owoców, można dodać rodzynki, duże kawałki owoców trzeba przekroić w mniejsze kawałki;
- 50 g wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza. W misce mieszamy olej np. kokosowy z syropem klonowym i miodem, następnie wrzucamy płatki owsiane, słonecznik, dynię, sezam oraz migdały i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę rozsypujemy na blasze wyścielonej pergaminem w jednej cienkiej warstwie. Jeśli nie zmieści nam się na jednej przekładamy resztę na drugą. Pieczemy całość przez 15 minut, a potem dodajmy suszone owoce i wiórka kokosowe, mieszamy ponownie i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowaną granolę pozostawiamy do ostudzenia, a następnie przekładamy do szczelnie zamykanych pojemników lub słoików. Możemy przechowywać ją około miesiąca. W ten sposób zawsze mamy pomysł na szybkie w przygotowaniu śniadanie, które do tego jest niezwykle smaczne no i co najważniejsze zdrowe. Smacznego!