Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na smaczny i szybki obiad. Z łatwością można go przygotować w każdych warunkach, bo wystarczy duży garnek i kuchnia. Kolejną zaletą dań jednogarnkowych jest to, że są one bardzo sycące i pożywne. Dania jednogarnkowe możemy przygotować ze wszystkiego co mamy w lodówce i kuchennych szafkach. Obiad przygotowany w dużym garnku jest bardzo podzielny dlatego warto przygotować jeśli spodziewamy się gości (sami możemy go jeść w nieskończoność).
Przepis na serowy garnek
Jednym z moich ulubionych przepisów do przygotowania w jednym dużym garnku jest przepis na makaron z kurczakiem w sosie serowym. Ten tani i prosty w przygotowaniu obiad gotuję w moich ulubionych garnkach. Philipiak garnki nie wymagają użycia tłuszczu, a do tego długo utrzymują ciepło, więc nawet przygotowując obiad wcześniej nie muszę się martwić o jego pogrzanie o innych ich zaletach przeczytamy tu: http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak.
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka;
- cebula;
- mały por;
- 10 dkg chudego, wędzonego boczku;
- duże opakowanie serka topionego;
- 2 łyżki sera gorgonzola lub lazur;
- 2 szklanki bulionu warzywnego;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego;
- sól, pieprz i papryka ostra oraz słodka;
- natka pietruszki;
- makron
Przygotowanie:
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę i boczek, wrzucamy do garnka i podsmażamy, dodajemy sól i pieprz. Następnie dodajemy pokrojonego pora i całość podsmażamy przez około dwie minuty, dolewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy makaron, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 5 minut, do całości dorzucamy sery i mieszamy do momentu rozpuszczenia i dodajmy kwaśną śmietanę lub jogurt oraz natkę pietruszki i doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, a w razie potrzeby solą i pieprzem.