Facebook

Wielkanocny mazurek czekoladowy

Przez w Kwi 11, 2019 w Mój dom | 0 komentarzy

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Już za kilkanaście dni Wielkanoc, dlatego najwyższa pora aby pomyśleć o świątecznych wypiekach, które powinny pojawić się na naszym stole. Jedną z takich propozycji jest mazurek czekoladowy. Mazurki to obok świątecznych babek, najbardziej wielkanocne ciasta. Mazurek z czekoladą pysznie smakuje i świetnie wygląda, a do tego nie jest zbyt skomplikowany w przygotowaniu. Tym wypiekiem z pewnością zaskoczymy naszych gości. 

Mazurek czekoladowy – przepis

Składniki na ciasto:

Składniki na masę czekoladową:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną na stolnicy. Następnie dodajemy trzy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest lepkie, to dodajemy tyle mąki, aby się nie lepiło. Ciasto wstawiamy do 30 minut do lodówki aby się schodziło. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i mniejszą. Większy kawałek wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 1-2 cm. Z mniejszego kawałka formujemy wałek o grubości około 2-3 cm i układamy na brzegach. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy cukier, mleko i kakao. Masę odstawiamy aby lekko ostygła, a potem dodajemy przesiane mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na upieczony spód, odstawiamy do ostygnięcia. Mazurek czekoladowy dekorujemy np. połówkami orzechów włoskich, migdałami itp.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *