Facebook

Pierniczki świąteczne nie tylko na choinkę

Przez w Gru 15, 2018 w Mój dom | 0 komentarzy

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Pierniczki świąteczne to nieodzowny element przygotowania się do Świąt Bożego Narodzenia, nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Jednak o ich przygotowaniu warto pomyśleć już wcześniej, gdyż pierniczki, nawet te udekorowane mogą bardzo długo leżeć. Poniżej zamieszczam mój sprawdzony przepis na pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniczki świąteczne.

Pierniczki świąteczne przepis

Składniki

Ciasto

Lukier:

Przygotowanie

Na przygotowanej wcześniej stolnicy przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną, dodajemy cukier puder i przyprawę do pierników, następnie mieszamy. Dodajemy tłuszcz i całość siekamy ostrym nożem. Na środku robimy dołek i dodajemy miód oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Po czym możemy wykrawać za pomocą foremek różne kształty i układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby nie układać pierniczków zbyt blisko siebie gdyż podczas pieczenia urosną i mogą się posklejać. Pierniczki świąteczne pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia można przygotować lukier z białka i cukru pudru można do niego dodać kilka kropli soku z cytryny. Ciepłe pierniczki smarujemy lukrem, dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką, czy też jadalnymi perełkami. Po zastygnięciu lukru pierniczki przesypujemy do puszki i czekamy na Boże Narodzenie.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *