Każdy z nas uwielbia słodycze, które chociaż na chwilę poprawiają nam humor. Niestety większość z nich chociaż tak pyszne i pięknie wyglądające – są tylko pustymi kaloriami, niesprzyjającymi nam w walce o zgrabną sylwetkę. Jednak nie zawsze tak jest, można sięgać po zdrowe, odżywcze i pyszne słodycze takie jak owsiane batoniki, które można samodzielnie przygotować w domu. Owsiane batoniki z dodatkiem bakalii, to świetny pomysł na pożywne i energetyczne drugie śniadanie. Przepis na batoniki owsiane przywędrował do nas z Anglii, gdzie nazywane są „flapjack”.

Owsiane batoniki – przepis

Składniki:

  • pół kostki masła;
  • pół szklanki brązowego cukru;
  • ćwierć szklanki jasnego miodu;
  • 300 gram dużych płatków owsianych (najlepiej górskich);
  • po jednej niedużej garstce: płatków migdałowych, utłuczonych drobno orzechów włoskich lub laskowych, jasnych, drobnych rodzynek lub innych bakalii wg upodobań.

Przygotowanie:

Przygotowanie owsianych batoników rozpoczynamy od rozgrzania, a raczej rozpuszczenia w rondelku masła z miodem. W suchej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli: brązowy cukier, płatki owsiane i bakalie, po czym wlewamy rozpuszczone masło z miodem i bardzo dokładnie (najlepiej dłonią) mieszamy wszystkie składniki. Następnie przygotowujemy blachę keksówkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na jej spodzie wykładamy przygotowaną masę na batoniki, którą należy dobrze ugnieść, tak aby była zbita, bez dziurek i przerw. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru. Następnie kroimy w blaszce i wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Takie batoniki bardzo łatwo jest przechowywać np. w szklanym słoju, dlatego warto przygotować od razu ich podwójną porcję.

Źródło obrazka wyróżniającego: www.fotokulinarnie.pl

Dodaj komentarz