Sezon na szparagi w pełni dlatego warto go w pełni wykorzystać zwłaszcza, że szparagi to bogate źródło kwasu foliowego oraz glutationu, które przecież korzystnie wpływają na piękny wygląd i nasze dobre samopoczucie. Dlatego jeśli brakuje Ci pomysłu na smaczny, a do tego szybki w wykonaniu obiad polecam przygotować szparagi z kurczakiem, bo przecież kurczak jest najszybszy w przygotowaniu.

Przepis na kurczaka ze szparagami

Składniki: 

  • średnia pierś z kurczaka;
  • pęczek zielonych, świeżych szparagów;
  • kilka łyżek oliwy z oliwek;
  • opcjonalnie łyżka oliwy z papryką;
  • dwa lub trzy ząbki czosnku;
  • sól ziołowa;
  • czarny pieprz;
  • mielony cząber;
  • mielone oregano.

Przygotowanie:

Umyte filety z piersi kurczaka pokroić na nieduże kawałki mniej więcej wielkości kciuka. Pokrojone mięso należy przyprawić ziołami i dolać łyżkę oliwy z papryką, dokładnie wymieszać i odstawić na mniej więcej pół godziny, w tym czasie przygotowujemy szparagi. Warzywa myjemy, odcinamy górną część wraz główkami, którą możemy wykorzystać np. do zupy. Czosnek siekamy bardzo drobno lub przepuszczamy przez praskę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek w głębokiej patelni przez  około minutę, a następnie dodajemy główki szparagów. Do całości dolewamy wody, przykrywamy pokrywą i dusimy około 5-6 minut. po tym czasie odkrywamy patelnię aby szybko zredukować nadmiar płynu. Miękkie szparagi zdejmujemy, a w tym samym szparagowym sosie obsmażamy kawałki kurczaka. Ewentualnie możemy dolać odrobinę oliwy z oliwek aby mięso się nie przypaliło. Do usmażonego mięsa dorzucamy szparagi, przyprawiamy i mieszamy na ciepłej patelni. Tak przygotowane danie podajemy wraz z ulubionym pieczywem np. czosnkowym.

Dodaj komentarz