Facebook

Gotowanie na parze – zdrowe i jakościowe posiłki

Przez w Lut 5, 2020 w Moja uroda | 0 komentarzy

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Zdrowy styl życia, odpowiednia dieta, nawyki żywieniowe, aktywność fizyczna oraz wszechobecny stres mają ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Wbrew pozorom przygotowanie pełnowartościowego, smacznego i sycącego posiłku jest proste i zajmuje niewiele czasu. Nie wymaga również posiadania wieloletniego doświadczenia. Wystarczy znajomość podstawowych zasad, konsekwentne ich przestrzeganie, a także odpowiednia…technika gotowania.

Pełnowartościowy posiłek – o chodzi?

Pełnowartościowy posiłek to po prostu posiłek, który dostarcza organizmowi ludzkiemu wszystkich witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych organów i narządów. Zapotrzebowanie żywnościowe każdego człowieka jest zróżnicowane i zależy przede wszystkim od wieku, płci, aktualnego stanu zdrowia oraz stylu życia. Zdaniem dietetyków i specjalistów do spraw żywienia, podstawę zdrowej diety stanowi pięć zbilansowanych posiłków dziennie, uzupełnionych odpowiednią ilością płynów (najlepiej wodą niegazowaną lub mineralną). Pełnowartościowy posiłek powinien zawierać przede wszystkim produkty zbożowe (ciemne pieczywo, płatki, kasze, brązowy makaron) oraz warzywa i owoce. Niezwykle ważną rolę odgrywa również zdrowe gotowanie, czyli gotowanie na parze, gotowanie w małej ilości wody i smażenie bez tłuszczu.

mięso i warzywa podane na talerzu

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze polega na gotowaniu poszczególnych produktów (warzyw, mięsa, ryb,  a nawet ryżu, makaronu czy kaszy) nad wrzącą, parującą wodą w przykrytym naczyniu. Taka technika przygotowywania posiłków pozwala zachować nie tylko większość drogocennych witamin i minerałów zawartych w żywności, ale również oryginalny ich smak i aromat. Dodatkowo gotowanie na parze oczyszcza produkty z nadmiaru tłuszczu i…szkodliwych dla organizmu toksyn. Dzięki temu posiłek jest zdrowy, niskokaloryczny i lekkostrawny.

Gotowanie w małej ilości wody

Gotowanie w niewielkiej ilości wody wymaga zastosowania odpowiednio skonstruowanego naczynia ze specjalnym dnem i pokrywą. W trakcie równomiernego gotowania powstaje para z wilgoci zawartej w poszczególnych warzyw. Produkty zachowują większość substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu lub w jego niewielkiej ilości eliminuje szkodliwe tłuszcze. Mięso przygotowane w taki sposób zawiera znacznie mniejszą ilość kalorii niż mięso smażone w tradycyjny sposób. Produkty smażone bez tłuszczu zyskują natomiast zaskakujące walory smakowe.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *