Facebook

Francuska zupa cebulowa

Przez w Lut 1, 2019 w Mój dom | 0 komentarzy

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Kuchnia francuska jest kojarzona jako niezwykle wykwintna i wyszukaną, jednak codzienna kuchnia Francuzów jest całkiem inna. Przykładem takiej pysznej i jakże prostej kuchni francuskiej jest zupa cebulowa, którą stworzył podobno sam Ludwik XV. W każdym francuskim bistro z pewnością zostanie nam zaserwowana ale warto spróbować przygotować ją samemu.

Zupa cebulowa – przepis

Składniki: 

Przygotowanie:

Przygotowanie zupy cebulowej zaczynamy od rozpuszczenia 80 gram masła w ganku o grubym dnie. Następnie dodajmy cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na małym ogniu, często mieszając aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotobrązowego koloru (niestety trwa to dosyć długo bo nawet godzinę). Skarmelizowaną cebulę oprószamy mąką, dodajemy tymianek i smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Do tak podsmażonej cebuli wlewamy wino lub cydr oraz bulion, bardzo dokładnie mieszamy, przekrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Bagietkę kroimy w kromki i podsmażamy na reszcie masła, lub smarujemy je masłem i pieczemy w piekarniku. Przed podaniem zupy warto ją jeszcze raz spróbować i ewentualnie przyprawić według uznania. Zupę podajemy w miseczkach z ułożonymi na wierchu kromkami i posypaną startym serem. Niektórzy dodatkowo zapiekają tak przygotowaną zupę.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *