Facebook

Domowy ajvvar – wspomnienie bałkańskich wakacji

Przez w Wrz 29, 2018 w Mój dom | 0 komentarzy

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Bardzo lubię podróżować, a podczas podróży poznawać nowe smaki. Jadąc w jakieś nowe, a zwłaszcza inne kulturowo miejsce  muszę  zapoznać się z jego kuchnią. Nie inaczej było podczas wakacji spędzonych w krajach bałkańskich. Smakiem tegorocznych wakacji spędzonych w Chorwacji i Bułgarii był bez wątpienia smak ajvaru. Tak bardzo pokochałam tą warzywną pastę, że postanowiłam nauczyć się ją robić sama. Ajvar to naprawdę godny polecenia dodatek do różnych potraw.

Przepis na domowy ajvar

Składniki:

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy blachę, którą smarujemy oliwą, a piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Bakłażany kroimy na średniej grubości plastry, lekko solimy  odstawiamy na ok. 10 min. Papryki należy przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Następnie z bakłażanów zlewamy nadmiar soku, który puściły i również układamy je na blaszce. Całość podpiekamy do mocnego zrumienienia, a po wyjęciu paprykę zawijamy na kilka minut w foliowej torebce, dzięki czemu skóra odejdzie łatwiej. Pomidory kroimy w ćwiartki, a cebulę w krążki, czosnek w pióra i wkładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dolewamy oliwę z oliwek, ocet winny i dusimy na małym ogniu prze około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajmy paprykę bez skórek i bakłażana, miksujemy i przyprawiamy. Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoików, można pasteryzować, niepasteryzowany ajvar postoi w lodówce ok. trzech tygodni.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *